Patruljen er klare over at dette er en strekning der det ofte kjøres i hastigheter langt over 80 kilometer i timen. UP ble også gjort oppmerksomme på at det onsdag kveld foregikk kappkjøring på nevnte strekning.

- Ny plass

- Vi har mottatt klager fra naboer i området, så i dag forsøker vi å rigge oss til på en ny plass, forteller Thomas Sand i UP.

Han har plassert seg et godt stykke unna kollega Braseth, som foretar lasermåling og varsler fra på sambandet når eventuelle fartssyndere skal stanses. Patruljebilen er kamuflert bakfra og parkert et stykke unna veien mens Sand står slik at han raskt kan løpe frem og stoppe biler på veien.

Det ble forelegg på 8500 kroner for sjåføren som ble målt til 107 km/t. Foto: Siri Wold

Denne ettermiddagen er det tilsynelatende få sjåfører som er ivrige på gasspedalen, men etter ei stund knitrer det i høyttaleren hos Sand:

- Det kommer en kassebil i 107 km/t nå som du må vinke inn,  sier Braseth, og Sand springer opp til veien for å stanse sjåføren.

Sand hilser vennlig på sjåføren og forklarer at det har gått litt for fort forbi laseren lenger nede i veien, og sjåføren som er utenbys fra nikker samtykkende til det. Han signerer forelegget Sand skriver ut.

- Hvor mye må han ut med, nå?

- Det er et heftig forelegg. 8500 kroner. Det skal jo svi litt, men det går an å få delt opp betalingen hvis man kontakter Statens innkrevingssentral, forklarer Sand.

- Reagerer ulikt

- Denne sjåføren samtykket jo med én gang. Hender det at folk blir sinte når dere stopper dem?

-  Folk reagerer ulikt. Vi har de som blir sinte, og mener at vi står på feil plass. Men vi ser jo på dødsulykkene og trafikkulykkene at dette er en høyst aktuell strekning for trafikkontroll, sier Sand.

Litt lenger nede i veien er Braseth godt skjult med laseren. Det er foreløpig ikke veldig mye trafikk, men en nabo har fortalt at det kvelden før foregikk kappkjøring her, og at det stadig kjøres svært fort på veien forbi huset hennes.

- Det var ei som kom med kaffe og sjokolade, det var veldig trivelig. Jeg blir jo helt rørt, sier Braseth.

Det suser godt fra bilene som passerer oss, og Braseth forteller at det ofte er bilister som kjører forbi rekker med biler, som ikke bremser farten når de har passert. Andre ligger tett på bilene foran og foretar risikable forbikjøringer.

- Den BMW’en der, han var klar for å ta hele rekka. Men dagen hans kommer nok. Vi ser det på bilene når de ligger opp støtfangeren og «jager», forteller Braseth etter at en bil med forholdsvis høy hastighet unnslapp laseren.

Øystein Braseth retter laseren mot passerende bilister. Foto: Siri Wold

Varslet om kontroll

Like etter høres et sus, og Braseth retter laseren mot bilen som passerte.

- Han der kan du godt vinke inn Thomas, det kommer en i 104 km/t med tilhenger, sier Braseth på sambandet, og lenger oppe blir sjåføren vinket inn av Sand.

Kontrollen pågår i flere timer, men uten annet resultat enn to forenklede forelegg. Som så mange ganger før, er kontrollen blitt varslet.

- Vi lå på facebook ganske kjapt. Vi prøver å danne oss erfaringsgrunnlag med denne nye plassen, det er en veldig aktuell plass for oss selv om det ikke ble det helt store nå, forteller Braseth.