Indre Fosen har i dag fem ungdomsskoler. I sin innstilling anbefaler rådmannen å legge ned ungdomsskolene på Stadsbygd og i Vanvikan. Det er imidlertid lite som tyder på at det er flertall for noen skolenedleggelse når kommunestyret skal behandle saken den 7. juni.

Minst 25 av 48

Høyre og minst én SV-representant går for å utsette saken om ungdomsskolestruktur. Senterpartiet og Fremskrittspartiet har tidligere gått ut med at de vil bevare dagens ungdomsskolestruktur. Dermed er minst 25 av 48 representanter enten for å bevare dagens skolestruktur eller å utsette saken.

Vil utsette

I diskusjonen om framtidig ungdomsskolestruktur i Indre Fosen har meningene spriket i alle retninger. Indre Fosen Høyre har nå bestemt seg for at de ønsker å utsette behandlingen.

- Vi hadde medlemsmøte i går, og det ble stor oppslutning om utsettelse av behandlingen, forteller Daniel Lyngseth Fenstad.

Han forklarer at det er flere grunner til at partiet ønsker å gå for en utsettelse, men at det er økonomi som er den viktigste grunnen.

- Hvis vi går for å beholde dagens ungdomsskolestruktur, så låser vi oss til et vedtak om hvordan vi vil ha det. Vi mener det er bedre å utsette behandlingen til vi får oversikt over økonomien. Velgerne må få si sitt når det er litt mer ro rundt den nye kommunen, sier han.

Budsjett 2021

Både Stadsbygd skole og Vanvikan skole er forsvarlige å drifte i noen år til med noen mindre tiltak, påpeker Fenstad.

- Høyre vil derfor fremme forslag om å utsette behandlingen av ungdomsskolestruktur i Indre Fosen til 2020, og få det med i budsjettet for 2021, sier Fenstad.

Har ikke bestemt seg

Arbeiderpartiet har ikke konkludert med noe i saken om ungdomsskolestruktur. I utgangspunktet er det mange forskjellige meninger innad i partiet, opplyser Per Kristian Skjærvik.

- Vi må ta forbehold om å stå fritt i kommunestyret. Vi har snakket med Høyre og vet at de går for en utsettelse, men det vil medføre at vi må ta en diskusjon om de planlagte investeringene i skolene i fremtida, sier Skjærvik.

Det må gjøres noen grep for å få balanse i kommuneøkonomien, mener han.

- Diskusjonen i partiet går på at vi ønsker utvikling i kommunen. Vi har egentlig et vedtak i det gamle Rissa Arbeiderparti som sier at vi ikke skal røre ungdomsskolestruktur i denne omgang. Da blir det et spørsmål om vi skal gå bort fra programmet, jeg tør ikke si noe om det ennå, sier Skjærvik.

- Er det enighet innad i partiet?

- Vi har ikke noe kultur for bruk av partipisk. Alle får stemme det de vil, men vi prøver å samle oss om ett av rådmannens punkter, sier Skjærvik.

Vil ha tre skoler

Sosialistisk Venstreparti har ikke tatt endelig stilling til saken, opplyser Per Brovold.

- Vi skal ha møte mandag, men personlig vil jeg støtte utsettelse, sier han til Fosna-Folket fredag formiddag.

Pensjonistpartiet har bestemt seg for å gå for tre ungdomsskoler i Indre Fosen.

- Vi har tvilt oss frem til at det å gå for tre ungdomsskoler er riktig. Leksvik og Mælan ligger der de ligger, og er geografisk uinteressante i denne runden. De tre andre ligger innenfor 20 minutter med buss, og 20 minutter med buss er ingen sak for ungdom i konfirmasjonsalder, sier Harald Fagervold i Pensjonistpartiet.

Fagervold tror at en sammenslåing av skolene og det å flytte elevene til Åsly skole vil gi bedre læringsmiljø og fordeler for elevene.

- Det vil gi et opprykk. Slår vi sammen to kommuner, kan vi ikke sitte på hver vår tue og si at vi vil ha det som før, sier Fagervold. ​

Går for utsettelse

Oppvekstutvalget i Indre Fosen vedtok fredag formiddag å gå for utsettelse til 2020.

For utsettelse: Daniel Fenstad (H), Arve Storsve (H), Lillian Nøst (H), Anne Kirkeby (SV).

Mot å utsette: Aud Dagmar Ramdal (SP), Rune Tveiten (AP), Sigrid Gilleberg (SV).