Indre Fosen kommune har ungdomstrinn på fem skoler. Åsly, Mælan, Stadsbygd, Vanvikan og Testmann Minne. Nå skal det avgjøres om det også i fremtiden skal være fem ungdomsskoler, eller om det skal reduseres til fire eller tre.

Fra fem til tre

Saken skal først opp i oppvekstutvalget fredag 25. mai, før kommunestyret tar den endelige avgjørelsen 7. juni.

Rådmannens innstilling er at ungdomsskoleelever fra Vanvikan og Stadsbygd skoler flyttes over til Åsly skole i Rissa sentrum.

Lillie Lyng, Emil E Rønning og Miriam Damhaug Hoel går i henholdsvis 8. 9. og 10. klasse på Vanvikan skole.

Ønsker ikke endring

- Det er delte meninger om hva som er det beste for oss, men de fleste vil ha det slik det er nå av elevene i 10. klasse. Noen få elever kan tenke seg å gå på Åsly skole, sier Miriam.

- I 9. klasse er det et flertall for at ungdomsskolen flytter til Åsly. De mener at en større skole vil gi flere venner, sier Emil. Han poengterer imidlertid at for hele skolen vil de fleste ha den slik den er i dag, med ungdomstrinn på Vanvikan skole.

- I 8. klasse er det flest elever som vil ha det slik det er, men noen kan tenke seg å flytte over til Stadsbygd. Vi kjenner jo en del elever derfra, vi spiller blant annet fotball sammen, sier Lillie.

Bedre med flere små

Vanvikan ungdomsskole har 44 elever.

- Vi tenker at det er fint for bygda å få beholde skolen. Det er bedre med flere små skoler enn én stor, mener de tre ungdommene, og påpeker at man ikke alltid må tenke på hva som lønner seg økonomisk.

- Tenker dere at det kan bli flere valgmuligheter på en større skole?

- Det er ikke noe problem, vi har mye å velge i, sier Miriam.

Elevene er også opptatt av at dersom det blir slik at alle skal gå på Åsly skole, vil det bli lang busstur for dem som blant annet bor på Hindrem.

De mener også det er greit at Vanvikan har ungdomsskole når bygda nå får ny videregående skole.

Mindre mobbing

Et annet moment de tror er bedre på en liten skole, er risikoen for å bli utsatt for mobbing.

- Vi tenker at det er mer mobbing på en stor skole.

Dersom det blir sånn at Stadsbygd og Vanvikan slås sammen, ønsker de skolen i Vanvikan.

- Vi har mye bedre idrettshall her enn på Stadsbygd. Men vi har ikke så bra uteområde, men det regner vi med blir ordnet når det bygges ny skole, sier de tre ungdomsskoleelevene.

En annen ting de mener er positivt med å beholde ungdomsskole i Vanvikan er samarbeid og hospitering med den nye videregående skolen.

LES OGSÅ: Dette mener elevrådene