Det er i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse i oktober og årets tema «vær raus», at saken om bygdedyret kommer opp.

LES OGSÅ:* Optimisme og engasjement for flere «folk i husan» -Fosna-Folket* «Geriljakokken» trives best der ingen skulle tro at noen kunne bo ...* - Bygdedyret? Det har jeg aldri brydd meg om! -Fosna-Folket

Criticus infernalis

«Det er vel så viktig å være raus med gode ord, med overbærenhet og med å unne andre suksess som å være raus med gaver. I den andre enden av skalaen finner vi grådighet, sjalusi, misunnelse og smålighet. Dette er også kjennetegnende egenskaper ved arten Criticus infernalis, bedre kjent som bygdedyret …».

Dette står blant annet å lese i innledningen til denne saken.

Videre blir det opplyst om at bygdedyr er en trussel mot psykisk helse i befolkningen og at folkehelsegruppa mener det bør utarbeides en forvaltningsplan for bygdedyr, der bestandsmålet settes så lavt som overhodet mulig.

– Vi tåler litt humor, men det er alvor med dette også

I rådmannens innstilling til vedtak står å lese:

«Osen kommunestyre ber om at Hovedutvalg for Utvikling og Miljø igangsetter arbeidet med utarbeidelse av forvaltningsplan for bygdedyr, herunder bestandsmål.»

Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap) sier det er både humor og alvor i vinklingen på denne saken.

– Noen av dem som har kommentert saken lurer, på om vi politikere ikke har annet å holde på med. Det aller meste vi holder på med har en alvorlig art, så da tåler vi litt humor også. Men det er alvor med dette også. For det er viktig for en kommune som opplever nedgang i folketallet, at befolkningen viser raushet og bekjemper bygdedyret når noen forøker å få til noe nytt.  Vi må kunne unne hverandre suksess, sier Høvik.

– Kanskje kan dette bli en interkommunal oppgave også

– Er bygdedyret et større problem i Osen enn andre steder?

– Nei, det tror jeg ikke. Men vi har det her også. For noen år siden sto De gærne damers forening for ei innsamling av bygdedyr, men det virker som om noen smatt unna den gangen. Dem skal vi nå fange opp. Det hele er litt deres ånd, men som sagt så har dette en undertone av alvor.

John Einar Høvik håper på så stor oppslutning som mulig for denne saken.

– Jeg håper så mange som mulig kan stille seg bak, så vi får laget en forvaltningsplan. Kanskje kan dette bli en interkommunal oppgave også, hvor vi kan stå som vertskommune for tjenesten? Vi har til gode å bli tildelt interkommunale vertskapsoppgaver, så her kan det kanskje være et håp, smiler John Einar Høvik.