- De tre F-35 kampflyene er i rute

I formiddag tok de neste tre F-35 kampflyene av fra fabrikken i Texas, USA på vei mot Ørlandet og Norge. Klokka 17 tirsdag ettermiddag sier Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet at de tre flyene er i rute.

Slik så det ut da et av de tre F-35 kampflyene tok av fra fabrikken i Texas i formiddag norsk tid. De er ventet å lande på Ørland flystasjon tirsdag kveld.  Foto: Lockheed Martin

Nyheter

- De tre nye F-35 flyene tok av fra Fort Worth i Texas kl. 11:26 i henhold til planen. De lander på Ørland i kveld, sier generalmajor Morten Klever, som er programdirektør i Kampflyprogrammet.

I skrivende stund har Norge sju F-35 Lightning II kampfly i USA i bruk til opplæring.

Ytterligere tre er stasjonert på Ørland flystasjon. Det tallet dobles etter alt å dømme i dag.

Landingstidspunktet

Tirsdag klokken 17 sier senior kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet, Lars Gjemble, følgende om tidspunktet for landingen senere samme kveld:

- Det er noen timer til landing enda. De tre flyene er i rute og har følge av et tankfly på turen. Det kan fortsatt forekomme justeringer i reiseplanen, så det er for tidlig å gå ut med et eksakt tidspunkt, sier han til Fosna-Folket.

I november tok flyturen med tre F-35 fra Fort Worth til Ørlandet over ni timer. Været kan gjøre at flytiden kan bli både lengre og kortere. I forkant av overflyvningen den gangen ble flyturen opplyst til å vare i storrelsesordenen elleve timer.

- Men flyene lander før midnatt så det blir i dag tirsdag, og ikke onsdag, spør lokalavisa for å lure ut et mer konkret tidspunkt.

- De tre F-35 kampflyene er i rute. Det kan du skrive, svarer Gjemble.

- Vi kommer tilbake til et endelig tidspunkt i god tid før landingen, sier han.

Oppmerksomhet

I begynnelsen av november i fjor høst var det stor medieoppmerksomhet rundt ankomsten av de første norske F-35 kampflyene på norsk jord.

Kongen, statsministeren og et knippe regjeringsmedlemmer, internasjonale forsvarstopper og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, var på plass 10. november for å makere ankomsten.

Da tok norske F-35 av fra norsk jord for første gang. Deres oppdrag: Å eskortere Kong Haralds den 5. til Ørland flystasjon.

Været

I november sto mange interesserte mennesker langs stasjonsgjerdet for å se - og også høre - F-35 for første gang.

Nå er F-35 et mer ordinært skue over Fosen, men ikke tre F-35 på vingene i tur og orden. Dermed kan det hende publikum ønsker å få med seg innflyvningen, som ventes i kveld.

Talspersoner i Forsvarsdepartementet og Luftforsvaret sier det tidlig tirsdag ettermiddag er for tidlig å anslå nøyaktig når i kveld de tre jagerflyene blir å se på vei til overlevering til Norge.

Vær og vind gjør det vanskelig å anslå nøyaktig landingstidspunkt, og forhold på overfarten kan fortsatt endre seg på turen over Atlanterhavet.

 Vindretning og andre forhold kan inntil få minutter før landing avgjøre om flyene kommer inn fra nord eller sør.

Fotoforbud

Det var for en uke siden at det ble klart nøyaktig når de neste tre kampflyene skulle ankomme Ørlandet.

Da minnet presse- og informasjonsoffiser ved Ørland flystasjon, Sigurd Tonning-Olsen om det generelle fotoforbudet inn mot militært område. Han minnet også om at det er totalforbud mot å fly med droner i fem kilometers omkrets rundt flyplasser.

- Publikum må forholde seg til gjeldende regelverk, sa Tonning-Olsen den gang.

Enda flere

F-35 skal begynne å overta enkelte beredskapsoppgaver fra F-16 i 2019 etter dagens planverk. Hele Norges leveranse skal være ferdig i 2025, samme år som flytypen skal ha full operativ evne. Da vil Norge ha fått levert inntil 52 fly.

Alle unntatt de sju første skal etter planen leveres til Ørlandet før noen skal stasjoneres på en framskutt base under etablering på Evenes.

Den neste forsendelsen med tre ytterligere F-35 skal etter planen komme i høst, og tre nye fly skal leveres vår og høst hvert år fremover.

Dagens reguleringsplan for flystasjonen legger opp til at det skal flys dobbelt så mange avganger med F-35 fra Ørland flystasjon som det gjør med F-16 i dag.