Ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet er det åfjordingene som drikker mest alkohol blant kommunene på Fosen.

Ren alkohol

De har sett nærmere på alkohol kjøpt i dagligvarebutikker i norske kommuner og Vinmonopol i regionen, omregnet til liter ren alkohol per innbygger per år i aldersgruppen 15 år og oppover. I beregningen av tallene er det delvis tatt hensyn til handelslekkasje mellom kommuner, avstand til Vinmonopol samt turisme. Det er ikke korrigert for grensehandel.

For Trøndelag fylke er snittet 4,9 liter ren alkohol per person, og for landet er snittet 5 liter.

Ifølge tallene drikker åfjordingene 5,2 liter alkohol i snitt per år.

Minst i Ørland

Dernest følger Indre Fosen og Bjugn kommuner, der snittet ligger på 5 liter per person i året. Ørland ligger like under landsgjennomsnittet, med 4,9 liter ren alkohol per person. Tall mangler for Roan og Osen.

Folkehelseinstituttet har også, basert på Ungdataundersøkelsene fra 2015 og 2017, sett nærmere på andelen ungdomsskoleelever som i løpet av de siste 12 måneder har «drukket så mye at de har følt seg tydelig beruset».

Over snittet

Her er snittet for fylket 16 prosent, og 12 prosent på landsbasis.

Av Fosen-kommunene er det i Bjugn at andelen er størst: 27 prosent av de spurte elevene hadde følt seg tydelig beruset, viser tallene fra 2015.

Indre Fosen følger hakk i hæl, der 25 prosent av elevene har vært tydelig beruset. Deretter følger ungdom i Åfjord med 20 prosent, og Ørland med 16 prosent. Tall mangler for Roan og Osen.