Kjennskapen til at folk kan være med i lotteriet bare ved å brette sammen og skrive på navn på brukte melkekartonger har vært kjent for de fleste lenge. Det er alt som skal til for å være med på trekning om en pengepremie.

Gamle «kunder»

Mor Lillian har levert inn kartonger til resirkulering i mange år. Faktisk lenger enn Mikael og Gabriel har levd. Til sammen har hun levert inn i elleve år.

– Jeg begynte å brette sammen og merke kartonger for mange år sia, forteller mor Lillian. Hun kommer opprinnelig fra Storfosna, men flyttet tilbake til Ørlandet i fjor høst etter å ha bodd i Kristiansund. Da begynte også bestemor Mildrid å brette og merke kartonger for resirkulering i guttenes navn. Om det var dette som gjorde susen, vites ikke. Imidlertid fikk de telefon om at de hadde fått premie.

– Ungene ble så glade at de sprang fra rom til rom, forteller bestemora.

Falske rykter

Driftsleder i Fosen Renovasjon, Magnar Mælan, gratulerer familien med premien. Han er glad for at de trofaste leverandørene av returkartong har fått uttelling. Han ønsker også å ta livet av et seiglivet rykte om returordninga som har versert ei tid.

– Papir, kartong, papp og plast blir sortert på mottaket i Trondheim før det blir gjenvunnet hver for seg. Det har versert noen feilrykter angående dette den seinere tida, ettersom det blir samlet inn på samme bil, forklarer Mælan.

Sprer seg

Mikael sier det er flere på skolen som har tenkt å begynne å samle kartonger etter at de fikk høre om premien til brødrene.

– Det er kanskje ikke så lurt, for da blir det mindre sjanse for at dere skal vinne, sier bestemora.

Minstemann Gabriel går sisteåret på barnehagen, og han har ikke tatt av sjøl om det har kommet inn penger.

– Vi skal ikke bruke dem opp, sier han.