Slik Fosna-Folket tidligere har skrevet, har verdier av ulike bakterier og giftstoffer i blåskjell langs kysten av Fosen vært langt over grenseverdiene i lang tid denne våren.

I det siste varselet som kom rett før helga, advarer Mattilsynet fortsatt mot å plukke skjell rundt målepunktet i Rissa og ved Ekstra Tjuvholmen/Strandholmen i Åfjord kommune.

Men ved målepunktet ved Askerholmen i Åfjord, viste de siste prøveresultatene skjell man kan spise.

Generelle råd

Skjell spiser alger som de filtrerer ut av sjøvannet som strømmer rundt dem. Det er disse algene som har med seg ulike bakterier eller giftstoffer vi ikke vil få i oss.

Mattilsynets generelle råd er at om man ønsker å plukke skjell, så bør man gjøre det så nært målepunktene deres som mulig ettersom floraen i sjøen kan variere fra sted til sted.

Dermed er rådet å plukke skjell så nært Askerholmen som mulig, om man ønsker å spise blåskjell på Fosen de nærmeste dagene.

Giftstoffer

Det er flere ulike giftstoffer som gjør at man fraråder å spise blåskjell og andre skjell i ulike tidsrom. Fra prøvestedet ved Straumen i Botn i Rissa, har Mattilsynet registrert for høye forekomster av både e.coli-bakterier og nervegiften PSP, som  kan føre til lammelser.

Ved Tjuvholmen/Strandholmen i Åfjord har man også registrert PSP-verdier «langt over faregrensen» den siste tiden.

Ulike råd

Det er ulike råd for skjellplukking ved de to ulike målepunktene i Åfjord for tiden. Mattilsynet skriver på sine nettsider at de spesielt oppfordrer publikum til å plukke skjell ved der de tar prøver.

«Dette er spesielt viktig hvis rådene varierer fra sted til sted langs samme kyststripe.» skriver tilsynet på sine sider.

Produsentene tester

De kommersielle skjellprodusentene, slik som Fosen-bedriftene Norgeskjell og Snadder og snaskum, har egne rutiner for testing av alle sine skjell for å forhindre at skjell som kan føre til ubehag blir å finne i matbutikker eller på restauranter.

Mattilsynets råd gjelder frem til fredag 25. mai, når de kommer med oppdaterte råd etter nye prøver.