Laksen ble tatt på stang i Stordalselva i Åfjord.

Mye ute og fisker

- Det var kjempeartig! Det var den første laksen jeg har fått i Stordalselva, sier Almaas.

- Du har fått laks før..?

- Ja, jeg fikk min første laks i Osen da jeg var to år gammel, forteller den unge fiskeren.

Niklas forteller at han er mye ute og fisker, særlig når det er laksesesong i Åfjord. Han fisker også på sjøen sammen med pappa Jørn, som også var grei å ha på sidelinja da 17.mai-laksen skulle sveives inn.

- Først trodde vi ikke at den var så stor, men så kom den opp til overflaten og da så vi hvor stor den var, forteller Niklas.

Fangsten skal røykes, opplyser han.

-Har du planer om ny fisketur snart?

- Ja, det kan hende jeg skal ut en tur i dag også. Det var veldig artig, og et overraskende resultat, sier den unge fiskeren.

Klarsignal for tidlig sesongstart

15.mai gikk startskuddet for årets sesong i Stordalselva i Åfjord. Miljødirektoratet har gitt klarsignal for fiskestart tidligere enn 1.juni i Stordalselva på grunn av vel oppnådde forvaltningsmål for elva, noe fagrådet er godt fornøyde med.

- Nå er vi i gang. Ikke i begge elvene enda, men vi har søkt om og fått dispensasjon for Stordalselva med forutsetning om at innsiget er som normalt og at en forholder seg til gitt kvotering for elva. Fra 15.mai til 15. august er det en døgnkvote på to laks, og kvotering for opptak fra elva frem til 1.juli er satt til 600 kilo, opplyser Hallgeir Stjern for fagrådet i Stordalselva og Norddalselva.

Laks i Støvelfossen Foto: Terje Dybvik

Fra 1.juli til 1.august er kvoteringen satt til 400 kilo, og i august 200 kilo. I Norddalselva som åpner for fiskestart 1. juni, er sesongen blitt forlenget til 15.august.

- Vi sender en stor takk til Miljødirektoratet som etter hvert har trua på oss. Det stilles strenge krav til oss som forvaltere, men også til fiskerne. Det er viktig å innrapportere fangsten, dette skal skje umiddelbart etter fangst, sier Stjern.

- Er folk flinke til å rapportere snarlig etter fangst?

- Ja, jeg føler at fiskerne er flinke. Men vi må påpeke at fangsten skal innrapporteres.

Vannmengde og temperatur

Alle fiskekort til elvene selges hos Inatur og på Stordalselvas nettsider finner man mer informasjon. Der er det blant annet oversikt over vannmengde, temperatur i luft og i vann. Etter hvert kommer det også en link til fisketelleren i Støvelfossen.

- Det har gått laks der de siste dagene, men det går for tregt å laste opp video på grunn av treghet på serveren. Men vi håper på at det snart blir mulig å sjekke forholdene live fra kamera, sier Stjern.

Også i Norddalselva er det igangsatt prosjekt med å få overvåka elva med fisketelling.

Siden sesongstart er Stjern kjent med at det er blitt tatt to laks. Forholdene i elva begynner å bli bra, etter en periode med stor og vannrik elv.

- Økende pågang

- Det virker som det kanskje er litt kaldt i elva, seks grader i vannet. Men det er meldt om godvær, og da stiger jo også temperaturen i elva. Det har ikke vært så mye fiske nå i startfasen, det har litt med temperatur å gjøre, og at elva har vært så stor. Nå er elva fin, og vi venter en god del fiskere som også kommer langveisfra. Det er fortsatt fiskekort igjen, men vi ser en økende pågang, sier Stjern.