Rådmannens innstilling foran møtet i oppvekstutvalget er:

1. Antall skoler med ungdomstrinn i Indre Fosen reduseres fra fem til tre.

2. Dagens ungdomstrinn i Stadsbygd og Vanvikan skolekretser overføres til Åsly skole så snart Åsly skole er klargjort til å ta imot ungdomsskoleelevene fra disse skolekretsene. Dette tilsvarer alternativ d i utredningen om ungdomsstrinnstrukturen i Indre Fosen kommune.

3. Prosessen for å klargjøre Åsly skole igangsettes umiddelbart.

4. Lokal forskrift om skolekretsgrenser endres i tråd med kommunestyrets vedtak.

Alternativene som har vært utredet:

Alternativ a: beholde dagens struktur med ungdomstrinn ved fem skoler. Indre Fosen kommuner fortsetter da med fem grunnskoler med ungdomstrinn.

Alternativ b: Slå sammen Testmann Minne og Vanvikan til én ungdomsskole, og Stadsbygd og Åsly til én ungdomsskole. Mælan røres ikke. Indre Fosen kommune vil da få tre grunnskoler med ungdomstrinn.

Alternativ c: Slå sammen Vanvikan og Stadsbygd til én ungdomsskole, og la resten være urørt. Indre Fosen kommune vil da få fire grunnskoler med ungdomstrinn.

Alternativ d: Slå sammen Vanvikan, Stadsbygd og Åsly til én ungdomsskole, og la Testmann Minne og Mælan være urørt. Indre Fosen kommune får da tre grunnskoler med ungdomstrinn.opp mot hverandre i denne saken, men etter en helhetsvurdering mener rådmannen at alternativ d er det beste, ut fra både pedagogiske, samfunnsmessige og økonomiske grunner.

LES OGSÅ: Elevrådenes meninger

Økonomi

Rådmannen påpeker i sin redegjørelse blant annet på at kommuneøkonomien strammes inn, og at det derfor er viktig, når det er mulig, å velge løsninger som er økonomisk gunstige, samtidig som de kan bidra til økt kvalitet på tjenestetilbudet.

Videre blir det påpekt at det er kommet fram to forhold, etter at saken ble lagt ut på høring, som gjør at alternativ d framstår tydeligere som det beste alternativet rent økonomisk.

Det ene er økning i elevtallet, noe som er tatt med for Åsly men ikke de andre alternativene. Om man tar høyde for en 10 prosents økning på de andre skolene også vil forskjellen i utbyggingskostnader mellom alternativ a (dagens struktur) og alternativ d (samling av ungdomstrinnene på Åsly) utgjøre 25 millioner kroner og omlag 1,3 millioner kroner i årlige driftskostnader.

Det andre er at det innføres en ny lærernorm fra neste skoleår. Med dagens ungdomstrinnstruktur bruker Indre Fosen 4,6 lærerårsverk mer enn normalkravet. Dette tilsvarer en lønnskostnad på tre millioner kroner. Med større elevmasse er det lettere å tilpasse gruppestørrelsen optimalt, både ut fra pedagogiske og økonomiske hensyn.

Helhetsvurdering

Rådmannen begrunner sin konklusjon ut fra økonomiske og skolefaglige hensyn, og peker på at det er mange hensyn som skal veies opp mot hverandre i denne saken, men etter en helhetsvurdering mener rådmannen at alternativ d er det beste, ut fra både pedagogiske, samfunnsmessige og økonomiske grunner.

- Ungdomsskolen på Åsly vil da få om lag 90 elever på hvert årstrinn. Det påpekes at med denne størrelsen er det størst sjanse for å komme i nærheten av den nye lærernormen som gjelder fra 1. august 2018.

- Elevenes valgmuligheter vil være store i språkfag, arbeidslivsfag og valgfag. Et ungdomstrinn på nærmere 300 elever vil muliggjøre framtidige valg som vil være umulig å gjennomføre på skoler med halve elevtallet.

- Bredt fagmiljø med rundt 40 lærere.

- Ungdomstrinnet blir stort nok til at en kan få en stor grad av profesjonalisering av viktige funksjoner i skolen.

- Åsly har gode fasiliteter som kulturhus, og et auditorium med plass til 90 elever.

- Plassering av en ungdomsskole i kommunesenteret gir lett tilgang til et rikt og variert nærings- og samfunnsliv.

- Det nevnes noen få ulemper. At man ikke har svømmebasseng i Rissa sentrum, at skyssbehhovet blir størst med dette alternativet og at skolen ikke blir liggende i samme bygd som videregående skole.

Rådmannen mener imidlertid at fordelene er langt større enn ulempene ved å velge denne løsningen.

Mange innspill

Det har kommet inn over 50 innspill i forbindelse med høringen av ungdomsstrinnstrukturen. Det er svært ulike oppfatninger av hva som er den beste løsningen.

LES OGSÅ: Spriker i alle retninger

Senterpartiet og Fremskrittspartiet har allerede sagt at de vil støtte dagens skolestruktur, altså beholde alt slik det er i dag.

Per Kr. Skjærvik (Ap) og Rune Schei (H), sier begge til Fosna-Folket fredag at deres partigrupper ikke har hatt gruppemøter og derfor ikke konkludert i saken enda.

LES OGSÅ: Kvaliteten viktig