- Fosna-Folket, hviskes det halvhøyt rundt russebilen.

Undertegnede, som er på vei bort i håp om et intervju, er for lengst avslørt. Notatblokk, rødpenn og kamera lyser mot barske russegutter- og jenter.

- Trist

Svartrussen har nettopp stjålet noe av showet da folketoget passerte bensinstasjonen i Rissa sentrum. På den andre siden av veien sto flere russ strategisk plassert på taket av russebilen. Da var det nærmest umulig å ikke legge merke til dem.

- Vegard, du kan prate.

Svartrussen på tur opp mot Åsly etter at toget har passert. Foto: Alexander Killingberg

Svartrussen diskuterer seg i mellom om hvem som skal være talsmann. Vegard Vatn kikker ned fra taket. Han er med. Det er også Mari Müller.

- Det er litt trist, må hun innrømme når Fosna-Folket spør hva hun synes om at russetida er over.

- Det skal bli litt godt å komme ut av russebuksa også. Så er vi jo heller ikke ferdige med å feste og ha det artig selv om russetida er forbi, påpeker Vegard bak mørke solbriller.

Eneste med bil

At enkelte russ går sammen og danner russegrupper har blitt kritisert i vår, blant annet av Fosen-rektor Maia Revdal. Hun mener at noen vil bli stående utenfor fellesskapet i gruppene.

Trenden med russegrupper har også ankommet Rissa. Vegard og Mari er med i gruppa «KAERSK 2018».

Svartrussen godt plassert på taket av sin egen russebil. Foto: Alexander Killingberg

- Vi er eneste russen i Rissa som har egen russebil.

- Hvordan fikk dere råd til å kjøpe den?

- Vi har solgt forskjellige ting, for eksempel dopapir. Så har vi arrangert fester. Selve bilen var ikke så dyr, men vi har gjort veldig mye med den, forklarer Vegard.

Han og Mari påpeker at russetida er mye mer enn de 17 dagene i mai.

- Vi har planlagt dette i lang tid.

Lite søvn

De siste 17 dagene har det blitt minimalt med hvile på svartrussen.

- Jeg har ikke sovet på 17 dager, fleiper Vegard.

Hvilken kommentar på russebuksa er du mest fornøyd med, spurte Fosna-Folket. Vegard Vatn dro fram dette merket. Foto: Alexander Killingberg

For Mari har det også blitt netter uten søvn.

- Jeg har «døgna» noen ganger ja, men jeg har også tatt det rolig noen dager, påpeker hun.

Fem på topp

På russetidas siste dag utfordrer Fosna-Folket svartrussgruppa på hva som har vært de fem beste tingene med russetida. Det er Vegard og Mari som svarer, men med noe hjelp fra svartrussen på taket og inni bilen. Her er lista:

  • Samholdet: - Det har vært artig å være sammen så mye. Vi har funnet på ting sammen, for eksempel grilling, påpeker Mari. - Det må ikke være flatfyll hele tida, understreker Vegard.

  • Russetreff: - Vi dro til Tryvann. Da kjørte vi russebussen, forteller Vegard.

  • Russebilen: Svartrussgruppa «Kaersk 2018» er den eneste russen med egen bil i Rissa. - Vi har kjørt rundt og tatt festen «der vi er».

  • Arrangere fester: - Det er artig å arrangere ting i lag, sier Vegard. Russegruppa måtte arrangere fester for å skaffe penger til bilen.

  • Russeknuter og «jævelskap»: Vegard ramser opp knuter i fleng, men Fosna-Folket må spørre gjentatte ganger for å få svar på hva slags «jævelskap» det er snakk om.

- Det er jo litt kniving mellom rødrussen og svartrussen. Vi synes det er artig, og det håper jeg de også synes.

Til tross for litt «jævelskap» er svartrussen og rødrussen fortsatt på hils med hverandre. Foto: Alexander Killingberg

- Hva slags «jævelskap» har dere gjort?

- Vi gjør småting for å irritere. Vi tok rødrussflagget deres og raserte det, men det syntes de ikke noe om, forteller Vegard.

Blant russeknutene nevner han og Mari bading før 1. mai, en burger på ett tygg, krype på butikken, handle kondomer med kroppsspråk og ti runder i rundkjøringen.

Les mer om 17. mai:

Se over hundre bilder fra feiringen på Fosen.

Dette er den verste låta Eline spiller i korpset.

Her er lesernes egne 17. mai-bilder.