Melder lett bris dagen tre nye F-35 kommer til Fosen

Kampflyprogrammet melder tisdag ettermiddag at det er 22. mai de tre neste F-35 kampflyene etter planen ankommer Ørland flystasjon. Yr melder opphold og lett bris.

Her to av de tre F-35 kampflyene stasjonert på Ørlandet. 22. mai lander etter planen tre kampfly til på Ørland flystasjon.  Foto: Daniel Kalinikov / Forsvaret

Nyheter

– Flyene er nå overlevert fra fabrikken til amerikanske myndigheter. Nå gjøres de siste forberedelsene før overflyvning til Norge, sier sjef i Kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet generalmajor Morten Klever i en pressemelding onsdag.

Fosna-Folket har tidligere skrevet at det er i slutten av mai dagens tre F-35 kampfly skal få selskap av tre til.

Nå er datoen for ankomsten satt, men det kan bli endringer slik det ble sist november.

LES OGSÅ: De neste tre F-35 kampflyene leveres til Ørland flystasjon i mai

Direkte fra Texas

Slik som sist, er det amerikanske piloter som skal fly direkte fra produsenten Lockheed Martins fabrikk i Fort Worth i Texas til Norge og Ørlandet.

I pressemeldingen skriver kampflyprogrammet at flyene tar av tidlig på morgenen, og er ventet å lande på Ørland flystasjon om kvelden.

– I fjor ble flyvningen utsatt med en dag og det kan skje igjen. Både vær, uforutsette forhold og tilgjengelig støtte kan spille inn og påvirke ankomstdato, sier Klever til egen organisasjon.

LES OGSÅ: Så mye koster det å fly F-35 i én time

Været

I fjor høst var det været på reiseruten som førte til at Klever og de andre som skulle representere Norge i forbindelse med leveringen fikk en dag ekstra på Fosen.

Lokalavisa meldte først at flyene var ventet å lande fra nord. Så kom beskjed om endring i vindretningen og flyene var antatt å komme inn fra sør før siste beskjed var at flyene ville fly inn fra nord og fly inn over Uthaug før landing.

Yr melder tirsdag ettermiddag at været på den ventede landingsdagen vil være en lett bris fra nord, nordvest, med delvis skyet vær. Temperaturangivelsen så lang frem i tid er usikker, men meteorologene er ganske sikre på at det ikke vil komme nedbør.

- Vi må se når dagen kommer. Retningen på innflyvingen kan avgjøres timer eller minutter før. Det er enten eller, nord eller sør, sier presse- og informasjonsoffiser Sigurd Tonning-Olsen til Fosna-Folket.

LES OGSÅ: Brukte norsk F-35-oppfinnelse på Ørlandet for første gang

Vertskap

Etter planen skal alle de nye F-35 kampflyene leveres direkte fra fabrikken til Ørlandet som Norges hovedkampflybase.

Tonning-Olsen sier at det er for tidlig å si hvilke VIP-gjester som vil være med på å ta imot de tre nye kampflyene tirsdag.

- Sånn det ligger an vil både stasjonssjefen og representanter fra F-35-miljøet selv være til stede. Vi får komme tilbake til andre mulig gjester senere, sier presseoffiseren.

LES OGSÅ: Dette er Norges nye kampfly, F-35 Lightning II

Minner om forbud

I november var det mange på plass langs stasjonsgjerdet rundt flystasjonen for å få med seg den historiske første landingen av norsk F-35 på norsk jord.

Tonning-Olsen minner om det generelle fotoforbudet inn mot militært området. Han minner også om at det er totalforbud mot å fly med droner i fem kilometers omkrets rundt flyplasser her til lands.

- Publikum må forholde seg til gjeldende regelverk, sier Tonning-Olsen

LES OGSÅ: Droner kan stanse F-35 landing

Mottakskontroll

Det er formelle prosedyrer som skal i orden når Norge tar imot utstyr til så store verdier som det tre F-35 kampfly utgjør. Totalt er det verdier for over to milliarder kroner som lander på rullebanen på Ørlandet.

- Fosningene vil ikke merke flere fly i lufta over natta. Før flyene tas i bruk, skal varen sjekkes nøye i en mottakskontroll for å være sikker på at flyene er slik de skal være, sier Tonning-Olsen.

- Programmet med F-35 er i oppstartsfasen. Kapasiteten er i oppbygning med de tre flyene på Ørlandet i dag. Disse tre nye flyene vil også i den planlagte aktiviteten.

Enda flere

Norge skal få levert seks F-35 kampfly i året før alle etter planen skal være levert i 2025. Norge har i dag sju F-35 på Luke Air Force Base i Arizona, som er felles treningsbase for F-35-personell fra mange land.

- De neste tre F-35ene er planlagt å ankomme Ørlandet til høsten, sier Sigurd Tonning-Olsen.

LES OGSÅ: Derfor har kampflyene amerikansk merking når de ankommer Norge