Ekteparet Hanssen kom flyttende fra Nordland til Fosen for noen år sia. Begge jobber som lærere, men de fikk tak i et småbruk idyllisk beliggende i Fessdalen der de har bygd opp fjøs og ei besetning med dyr.

Forleden kom de under vær med at det på kjøttprodukter.no var lyst ut en konkurranse i spekemat.

– Vi sendte inn ei spekepølse, og ei stund etterpå fikk vi beskjed om at vi hadde vunnet gull, forteller Hanssen.

Oppskriftene

På gården lages det forskjellige produkter etter ulike oppskrifter. De siste seks til sju åra har de eksperimentert en del. De har både brukt andres oppskrifter, og de har utviklet sine egne.

– Vinnerpølsa var laget etter ei oppskrift som vi har utviklet sjøl, sier Hanssen.

I utvalget sitt har de rundt 25 produkter. Det er mye spekemat, men også kjøtt. På gården har de forskjellige typer fe, men pølsa er laget av gårdens frittgående griser.

– Det er alminnelig gris, men av den blir det ekte lokalmat, sier Hanssen.

Eplegris

En fordel med grisen er at den eter så å si hva som helst. Svinene på Myra Gård ble anskaffet på grunn av deres evne til å endevende det øverste jordlaget. Fra naturens side er grisen den fødte jordforbedrer. I tillegg til det den finner av røtter, gras og eventuell nedfallsfrukt på gården, blir den fôret med avfallsfrukt fra butikker og folk som har til overs.

– Grisen eter alt, men den tar smak av det den får i seg. Du bør for eksempel ikke gi den fisk, forklarer Hanssen. Begrepet eplegris ble i gamle dager brukt om griser som fikk gå løs i eplehagene. Denne kosten sørget for at kjøttet fikk et fornemt særpreg. Når jordforbedrerne på Myra Gård er ferdige med sitt virke, sørger den spesielle kosten for at kjøttet får det lille ekstra. Slikt blir det gull av.

Utegris som får frukt som tilleggsfôr blir det gull av. Foto: Privat