Siden Natteravnene i Bjugn ble reetablert i januar i år, har oppunder 20 personer meldt seg frivillig til å bidra til trygge gater i sentrum. Men det er behov for flere, mener primus motor Tore Melhuus.

– Slik situasjonen er nå er vi to natteravner som går sammen hver mandag. Da er vi innom ungdomsklubben i Bjugn og går et par timer i sentrum. Når vi er så få kan det bli belastende for de natteravnene vi har å gå så ofte, sier Melhuus.

Ivrige mødre

Ifølge Melhuus er det primært mødre som har engasjert seg som natteravner foreløpig.

– Det er stort sett mødre som har barn i ungdomsalder. Vi har med noen mannfolk også, men det er nok mødrene som er mest ivrige.

Mens natteravnene tidligere var tilstede først og fremst på offentlige fester rundt om i kommunen, er det nå større fokus på ungdomsklubben og andre sosiale møtepunkter i Bjugn.

– På offentlige fester kunne vi stille med mellom seks og åtte natteravner på en kveld, fordi arrangementene var mye sjeldnere. Nå er de offentlige festene nærmest borte, og vi må oppsøke ungdommene på andre arenaer, sier Melhuus.

Rus blant unge

Ifølge Melhuus har ikke behovet for synlige og tilgjengelige voksenpersoner blitt mindre selv om de offentlige bygdefestene har blitt færre.

– Det er absolutt et behov for oss. Det er ingen hemmelighet at omsettes rusmidler blant unge i Bjugn, og det har jeg også fått tilbakemeldinger om fra natteravner som har vært ute på ravning. Vi har også sett at eldre ungdommer i biler utenfor ungdomsklubben kjører fort avgårde når vi kommer gående. Det foregår en del ting som vi som natteravner kan være med på å motvirke ved å være synlige, sier Melhuus.

Hasj eller marihuana

Tall fra Ungdata-undersøkelsen i 2015 viser at tjue prosent av elevene ved Fosen videregående har blitt tilbudt hasj eller marihuana. Sju prosent svarte at de hadde prøvd rusmiddelet. Samme undersøkelse fra ungdomstrinnet viser at tolv prosent av elevene ved ungdomsskolen i Bjugn har blitt tilbud hasj eller marihuana.

– Dess flere vi er, dess mer kan vi påvirke positivt, sier han.

Melhuus oppfordrer alle voksne med god vandel til å ta kontakt dersom de ønsker å bidra. Han har selv lang fartstid som natteravn, men har til gode å bli utsatt for noe ubehagelig i tjenesten.

– Det har hittil ikke skjedd, og stort sett får vi veldig positive tilbakemeldinger fra ungdommene på det vi gjør, sier han.