- Det er mye aktivitet og stort engasjement rundt strandryddeaksjonen. Det har bygget seg opp over flere år. Mange samler søppel i sekkene, og vi bruker dette i opplæringen i skoler og barnehagene også, sier miljørådgiver Harriet de Ruiter i Ørland kommune.

Denne uka er den nasjonale strandryddeuka og fosninger rydder strender over hele Fosen.

Strandryddeaksjonen «Hold Trøndelag rent» er del av den nasjonale satsningen om å holde Norge rent.

Denne uka er det flere arrangement på programmet for de som vil bidra.

Sekker

Alle renovasjonsselskapene i Trøndelag, deriblant Fosen renovasjon og Midtre Namdal avfallsselskap, som driver renovasjonen i Roan og Osen, samarbeider slik at alle som driver med strandrydding får levert avfallet fra seg gratis.

Kommunene og renovasjonsselskapene deler ut sekker til de som ønsker det, og avtaler med de som vil rydde strendene i nærmiljøet sitt hvordan leveringen foregår så plasten kommer frem til avfallsstasjonene.

- Alle kan bidra, sier de Ruiter.

Skoler og barnehager

Miljørådgiveren forteller at alle skolene og barnehagene på Ørlandet alle er involverte i strandryddingen og er tildelt hvert sitt område.

- De er veldig engasjerte. Torsdag kveld inviterer vi til rydding av Balsnesvassdraget med oppstart ved parkeringen på Karlsenget. Søndag 6. mai blir Uthaug havn base for henting og innsamling av sekker på strandryddedagen, sier de Ruiter.

- Vi samarbeider med Ørland froskemannsklubb og Våtmarkssenteret. Vi håper mange vil være med å rydde i nærmiljøet denne uka. Mange er allerede godt i gang, sier Harriet de Ruiter.