Fosna-Folket er pent nødt til å vente i noen minutter mens Halsli ekspederer kundene i blomsterbutikken i Vanvikan.

- Vi jubler, sier hun når Fosna-Folket slipper til.

Tror det er avgjort

For hun og de andre tilhengerne av ny videregående skole i Vanvikan har blitt holdt på pinebenken i flere år. Skolen var et sentralt punkt i intensjonsavtalen om sammenslåing av Leksvik og Rissa kommuner, men det er som kjent fylket og ikke kommunene som har ansvaret for videregående opplæring.

Etter at saken har blitt utsatt flere ganger, vedtok et klart flertall i fylkestinget i Trøndelag onsdag ettermiddag å bygge en ny videregående skole på havna i Vanvikan. Nyskolen skal etter planen stå ferdig i 2022. Selv om saken om to år skal innom fylkestinget for en siste kontrollsjekk av kostnadene, tror ikke Rigmor Halsli at noe kan stanse skoleprosjektet.

- Nå tror jeg det er avgjort, sier hun.

Vil sette strek

Halsli svarer bekreftende på Fosna-Folkets spørsmål om det blir kake for å feire skolen. Hun håper man nå kan sette en strek over den til tider opphissede debatten som har pågått i Fosens ferskeste kommune den siste tiden.

- Nå må vi sette en strek og bygge skolen og kommunen.

- Hvorfor bør skolen ligge i Vanvikan?

- Vanvikan er midt i med stor m. Midt i Indre Fosen kommune. Og det bor faktisk folk her, selv om ikke alle tror det, sier hun småsyrlig, men også med et lite smil.

Det er i dette området på havna at det skal bygges ny videregående skole. Deler av småbåthavna må fylles ut. I tillegg må Stranda fjordsenter, som ligger til høyre i bildet, rives.

- Hva betyr avgjørelsen i fylkestinget for Vanvikan?

- At vi får et svar. Først og fremst det. Det er en del planer som har stått på vent til videregående-saken skulle avgjøres. Nå kan vi begynne å bygge bygda, sier Halsli.

- Oppgitte

Hun mener stort sett alle vanvikinger er positive til å få en ny skole i bygda, men at man også har den vanlige skepsisen til endringer.

- Noen bryr seg ikke så mye. Folk flest tror jeg vil ha et svar. Så er det en del som er oppgitte over at det argumenteres med at Vanvikan er en liten plass. Bare et veikryss. Men det vet vi jo at vi ikke er, sier Halsli.

Hun synes valget om å bygge skolen på havna er kjempespennende.

Må trolig flytte

At fylket vedtar å bygge en helt ny videregående skole på Fosen, er en svært sjelden begivenhet. Til tross for det, er det ingenting som tilsier at onsdag den 25. april 2018 er noen spesiell begivenhet i Vanvikan. Tidlig på ettermiddagen er det stille og folketomt på havna.

Hurtigbåten kommer og går med passasjerer til og fra Trondheim. Fuglene synger intetanende om at 78 fylkespolitikere sitter bak møtebordet på den andre siden av fjorden. Der stemmer et stort flertall av dem i Vanvikans favør. Men ikke alle synes at denne onsdagen er en jubeldag.

To bygg ligger an til å bli revet på grunn av byggingen av ny videregående skole. Ett av dem er Sjølyst som ligger til høyre og nærmest kamera. Her er det i dag ni omsorgsleiligheter. Stranda fjordsenter, som ligger til venstre for Sjølyst, må også rives. Foto: Alexander Killingberg

To bygg må rives dersom skolen skal bygges på den tomta politikerne går for. Det ene heter Sjølyst og består av ni omsorgsleiligheter. I en av dem bor Alf Holm. Her har han det godt, og her vil han fortsette å bo.

- Jeg får håpe jeg har gått bort før de begynner å rive Sjølyst, sier han til Fosna-Folket.

I svaret Indre Fosen kommune har gitt Trøndelag fylkeskommune, går det frem at kommunen ikke har noen planer om å bygge opp nye omsorgsleiligheter i Vanvikan. Kommunen påpeker at det etter bygging av nye omsorgsboliger på Stadsbygda, ikke vil være noen mangel på omsorgsboliger i Indre Fosen kommune.

«Kommunen har ikke behov for investeringer i flere omsorgsboliger enn de som allerede er vedtatt, selv om de 9 leilighetene/ omsorgsboligene på Sjølyst ikke lenger blir tilgjengelige», skriver kommunen.

- Hvor vi skal, er det ingen som vet. I dag har jeg det bra her. Vi har et flott varmebasseng på Sjølyst og gangavstand til butikken. For min del kan de bygge skolen i Rissa. De kunne også ha bygd den et annet sted i Vanvikan. Det finnes jo jord å bygge på, mener Holm.

- Hipp som happ

Fosna-Folket fortsetter videre inn på dagligvarebutikken. Den ligger kun noen få meter unna der det blir ny skole.

- Er det her sjefen sitter, skyter undertegnede fra hofta.

Sjefen er ikke hjemme, men Torild Volden svarer velvillig. Hun jobber i butikken, men bor i Skaugdalen i Indre Fosen.

- For butikkens del tror jeg det blir positivt med en skole like ved. Personlig mener jeg det Rissa og Leksvik ble enige om i sammenslåingen må vektlegges. Mange i Leksvik og Vanvikan føler de er lovet en skole her. Rissa sentrum består også uten en skole, mener Volden.

På deler av tomta der nyskolen skal bygges, er det i dag parkeringsplass. Foto: Alexander Killingberg

Tove Hansen fra Stadsbygd er midtveis i handlerunden når Fosna-Folket stikker bortom. Hun påpeker at hun ikke har noen veldig sterke meninger om hvor Indre Fosens videregående skole bør ligge.

- For oss som bor på Stadsbygda er det vel litt hipp som happ, sier hun.

Les mer: Har ingen tro på omkamp.

- Mest rettferdig

I kassa er Karin Sæther fra Seter mellom Leksvik og Vanvikan i ferd med å handle hos Aina Dretvik Volden. Sistnevnte bor nå i Skaugdalen, men kommer opprinnelig fra Leksvik. Begge ønsker egentlig å opprettholde dagens to videregående skoler, men dersom de må velge mellom Vanvikan og Rissa, går valget i favør Vanvikan. Sæther påpeker at både Rissa og Leksvik videregående er svært velfungerende skoler i dag.

- Pengene man bruker på å bygge en ny skole kunne man brukt på å drifte dagens to i mange år. Dersom det skal være én skole, er det imidlertid mest rettferdig at den ligger i Vanvikan. Det er midt i mellom Leksvik og Rissa, sier hun.

Aina Dretvik Volden (t.v.) og Karin Sæther synes det beste hadde vært å fortsette med to videregående skole akkurat som i dag. Dersom det må være én skole, mener de den bør ligge i Vanvikan. Her er Karin og handler hos Aina på Coop Prix-butikken i Vanvikan onsdag ettermiddag. Foto: Alexander Killingberg

Dretvik liker tanken om en ny videregående skole på havna i Vanvikan.

- Jeg tror det blir en fin tomt her. Så er Vanvikan et greit sted å legge skolen siden det ligger midt mellom Leksvik og Rissa. Jeg synes imidlertid det er litt skremmende at Leksvik videregående blir lagt ned, sier hun.

Dretvik har selv vært elev ved skolen i Leksvik.

En unik læringsarena?

Næringslivet i Vanvikan har ikke overraskende vært positivt innstilt til ny skole i bygda. CEO Bjørn Damhaug i Fosen innovasjon avviser brått at onsdagens vedtak feires på noen måte.

- Det er fint å få en avklaring. Så tror jeg vedtaket er enda mer solid ettersom de har brukt god tid på dette. Politikerne har fått god tid til å sette seg inn i saken. Alle punkter som for eksempel beliggenhet og transport er diskutert. Jeg håper det gjør vedtaket mer robust, sier han.

Næringslivet har selv vært på tilbudssiden rundt å utvikle den nye skolen. Damhaug påpeker at de ikke skal trenge seg inn på fylkeskommunens ansvarsområde.

- Først og fremst må vi gå i dialog med fylkeskommunen. Vi ønsker å være en samtalepartner for å understøtte fylkeskommunen i å skape en ny skole. Vi skal ikke ta over for dem. Det er de som er skolefaglig dyktige, påpeker han.

Vanvikan har en rekke høyteknologiske bedrifter. Damhaug ønsker så tidlig som mulig å vise at næringslivet mener alvor rundt å bidra i den videregående opplæringen.

- Vi kan så fort som mulig være med på å tilby vår kompetanse ut i dagens videregående skoler i Indre Fosen. Vi kan krydre det faglige innholdet, sier han.

Damhaug viser til at næringslivet i Vanvikan har doktorgradsutdannede folk og fagfolk med spisset kompetanse innen felt som blant annet vannbehandling og akvakultur. Næringslivsmannen påpeker at det er nå arbeidet med skolen begynner.

Damhaug håper man lykkes i å skape en unik læringsarena i Vanvikan som er tilpasset den typen arbeidskraft næringslivet vil etterspørre i fremtiden. Det er også aktuelt å involvere forskningsmiljø som NTNU og Sintef i arbeidet med å forme den nye skolen.

- Vi har allerede innledet et arbeid med NTNU, påpeker Damhaug.

Les mer: Et klart flertall stemte for ny skole i Vanvikan.

Per i dag ser det ut til at det ikke er nødvendig å rive spisestedet Landgangen for å få plass til ny videregående skole på havna. Foto: Alexander Killingberg