Det ligger som kjent an til klart flertall for bygging av ny Vanvikan-skole når fylkestinget behandler saken i morgen. Pensjonistpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne vil imidlertid stemme imot.

- Vi ønsker å fortsette med dagens to videregående skoler både i Leksvik og Rissa. Skolene kan eventuelt driftes med felles administrasjon. Dersom det kun skal være én videregående skole i Indre Fosen, bør den ligge i kommunesenteret Rissa, mener Miljøpartiets Reinås.

- Mer for pengene

Han sier at elevtallsutviklingen vil være avgjørende for om det vil være mulig å opprettholde en videregående skole i Leksvik.

- Dersom elevtallet går nedover i Leksvik, vil Rissa peke seg ut som det beste alternativet for en videregående skole i Indre Fosen kommune, mener Reinås.

Han påpeker at en ny videregående skole i Vanvikan ifølge saksframlegget vil koste 347,35 millioner kroner.

- Man kunne bygd ut Rissa videregående skole for kun 100 millioner kroner. Rissa videregående har i dag ingen svømmehall. Man kunne bygd svømmehall og hybelhus, ja til og med spa i Rissa. Likevel hadde man vært godt under hva det koster å bygge ny videregående i Vanvikan. I tillegg kunne man opprettet spesiallinjer med unikt tilbud på Rissa videregående. Dette ville gjort skolen attraktiv for både lærere og elever, sier Reinås.

Han mener kort og godt at samfunnet ville fått mer for pengene ved å bygge ut dagens Rissa videregående skole. Reinås savner også fokus på spesiallinjer dersom fylkestinget ender opp med å bygge skolen i Vanvikan.

Derfor Vanvikan

Venstre er blant partiene som lenge har vært tydelige på at ny skole i Vanvikan er det beste alternativet.

- Nå er Leksvik og Rissa én kommune, og på sikt vil det ikke gå å opprettholde to videregående skoler i kommunen. Begge skolene fungerer bra i dag, men de blir veldig små om vi tenker lenger frem i tid. Vi mener det er en god løsning å legge skolen til Vanvikan. Selv om det ikke er der alle bor, ligger Vanvikan sentralt i Indre Fosen kommune. Det gir fordeler for både Leksvik og Rissa. Lærlingeplassene i Rissa forsvinner heller ikke fordi om skolen er i Vanvikan. Det vil man fortsatt ha gode effekter av, sier Venstres Elisabeth Paulsen.

- Men dersom det skal være én skole, hvorfor skal den ligge i Vanvikan og ikke i Rissa?

- Først og fremst er det litt taktisk uheldig å legge ned en skole for så å bygge opp den andre. Det er greit å begynne med blanke ark på en helt ny skole. Så er Vanvikan i sentrum mellom Leksvik og Rissa. Det blir ikke lang reisetid for noen. Alle kan nå den skolen. Jeg tror dette blir en god skole for fremtiden, sier Paulsen som også mener nærheten til forsknings- og utdanningsmiljø i Trondheim er et godt argument for skole i Vanvikan.

Kostnadene

Reinås i Miljøpartiet tviler på at kostnadsrammen for bygging av ny videregående skole i Vanvikan holder. Han mener totalkostnaden fort kan ende på om lag 500 millioner kroner, og ikke 347,35 millioner som administrasjonen anslår i saksframlegget.

Reinås trekker blant annet frem usikkerheten knyttet til tomtekostnadene på havna. I administrasjonens saksframlegg er bruttokostnaden for tomta anslått å være 56,5 millioner kroner. Indre Fosen kommune skal bidra med 18 millioner kroner, slik at fylkeskommunens netto tomteutgift er anslått til 38,5 millioner kroner.

Reinås mener kostnadene knyttet til tomta fort kan ende på opp imot 100 millioner kroner. Han peker på at omsorgsboligene på Sjølyst samt Stranda fjordsenter kanskje må rives og erstattes.

- Det står til sammen 2300 kvadratmeter bygningsareal der. Med en nybygg-pris på 35 000 kroner per kvadratmeter blir det 80 millioner kroner i erstatning, mener han.

Tomteutgifter

Bygge- og eiendomssjef Rune Venås i Trøndelag fylkeskommune er ikke enig i Reinås sitt anslag. Han sier at eventuelle kostnader knyttet til innløsning av bygninger vil bli Indre Fosen kommune sin utgift.

Trøndelag fylkeskommune har i en epost spurt Indre Fosen kommune om kommunen har avklart kjøp- og sanering med eierne av byggene på havnetomta.

«Kjøp og sanering er akseptert av eiere av tomt og bygg som blir berørt av ny videregående skole ved havna», heter det i svaret signert Indre Fosen-rådmann Vigdis Bolås.

Kartet viser tomta som det er foreslått å bygge ny videregående skole på. Byggingen innebærer riving av to bygg.

Fylkeskommunen spurte videre om Indre Fosen er villig til å ta på seg alt ansvar for «gjenoppbygging, reetablering og eventuelle erstatningskrav knyttet til erverv av tomt».

I svaret fra Indre Fosen går det frem at kommunen vil bruke de 18 millionene, som er vedtatt av kommunestyret, til klargjøring av tomta.

«Vi mener, etter dialog med eierne, at dette beløpet er tilstrekkelig for å kjøpe ut eiendommene. Aktuelle eiendommer er Stranda Fjordsenter, Vanvikan Båtforening og Sjølyst», står det i svaret fra Indre Fosen kommune.

Kommunen mener dessuten at det etter bygging av nye omsorgsboliger på Stadsbygda, vil være nok omsorgsboliger i Indre Fosen.

«Kommunen har ikke behov for investeringer i flere omsorgsboliger enn de som allerede er vedtatt, selv om de 9 leilighetene/ omsorgsboligene på Sjølyst ikke lenger blir tilgjengelige», heter det i svaret fra Indre Fosen.

Fosna-Folket har også vært i kontakt med Terje Sund som er deleier i Stranda fjordsenter. Han sier at det er for tidlig å anslå hva de vil kreve i erstatning for bygget.

- Vi må ha en takstmann for å se på det, svarer Sund som påpeker at de ikke vil stikke noen kjepper i hjulene for en ny videregående skole på havna.

Tror ikke på sprekk

Bygge- og eiendomssjef Venås har ingen tro på at totalkostnaden for en videregående skole i Vanvikan skal komme opp i 500 millioner kroner, slik MDGs Reinås anslår.

- Bygging av ny videregående skole på den tomta fylkesrådmannen anbefaler er anslått å koste 347,35 millioner kroner. Hvor stor er feilmarginen i det anslaget?

- Normal kalkyleusikkerhet er på nåværende stadium pluss-minus 10-15 prosent. Usikkerheten er blant annet basert på mulige endringer i markedssituasjonen samt at vi ikke har laget noe detaljert romprogram for skolen.

- Har du noen tro på at totalkostnaden skal komme opp i 500 millioner kroner?

- I dette prosjektet har vi kalkulert slik vi kalkulerer i alle andre byggeprosjekt. Vi mener å ha et godt grunnlag for de kalkylene som er oppgitt i saken. De er basert på et godt faglig skjønn. Fylkeskommunen investerer for 700-800 millioner kroner i året. Vi registrerer relativt få overskridelser. Det er ikke noe i dette prosjektet som skiller seg vesentlig fra de andre, svarer Venås.

Heller ikke fylkesrådmann Odd Inge Mjøen har noen som helst tro på at en ny skole i Vanvikan skal få en sluttpris på 500 millioner kroner.

- De beste anslagene som finnes nå, står i saksfremlegget. Resten blir bare spekulasjoner. Den endelige kostnaden vil vi få når dette blir detaljert prosjektert frem mot 2020. Dette er en helt vanlig saksgang, sier han.

Savner motargumenter

Miljøpartiets Reinås mener Rissa kommer bedre ut enn Vanvikan selv om kostnadsrammen skulle holde.

- Uansett om sluttprisen på skolen i Vanvikan blir 300- eller 400 millioner kroner, så vil man få mer for pengene i Rissa, sier han.

Reinås mener så å si alle objektive kriterier taler for å bygge ut Rissa videregående.

- Det koster mindre for fylkeskommunen, de kommunale investeringene blir langt lavere, det er langt flere arbeidsplasser nær skolen i Rissa, det er flere lærlingeplasser der og det vil være flere som ikke er avhengige av skoleskyss om skolen legges til Rissa, argumenterer han.

- Det er ingen kunnskapsbaserte argumenter for ny skole i Vanvikan. Det eneste argumentet jeg hører er at den eneste måten å opprettholde elevtallet på, er å bygge ny skole i Vanvikan.

- Politikerskapt

Selv om fylkestinget i morgen vedtar å bygge ny skole i Vanvikan, mener Reinås at saken ikke er endelig avgjort. Han påpeker at saken skal tilbake til fylkestinget i 2020 for endelig godkjenning av kostnadsramme.

- Denne saken er ikke avgjort før den er avgjort, sier Reinås.

Han mener ny videregående skole i Vanvikan aldri ville dukket opp som en sak i fylket om det ikke hadde vært for intensjonsavtalen mellom Leksvik og Rissa der dette er et sentralt punkt.

- Dette er politikerskapt.

- Hvorfor ender de fleste partiene på fylket opp med å gå for ny skole i Vanvikan dersom alle objektive kriterier taler for Rissa?

- Det er det jeg ikke forstår. Om man legger alle objektive fakta på bordet, så kommer Rissa suverent best ut. Jeg mangler et godt svar for å forstå hvorfor det er så tydelig flertall for dette, svarer Reinås.

- Søkt argument

Gründer og Høyre-politiker Ragnar Lyng mener Reinås sine argument faller på stengrunn.

- Jeg har vært med i denne debatten i ti-femten år. Nord-Trøndelag fylkeskommune ville legge ned Leksvik videregående, mens Sør-Trøndelag fylkeskommune mente det ville bli vanskelig å opprettholde Rissa. Debatten har lenge gått på at begge er for små. Da vi begynte å snakke om sammenslåing, var det veldig logisk å se på en ny skole i Vanvikan. Hvor skal man plassere skolen for å fange opp alle elevene? Man greier ikke å få leksværingene til å dra til Rissa og motsatt. Vanvikan vil fange opp alle. I tillegg har vi hurtigbåtforbindelsen til Trondheim som sikrer at vi fanger opp lærerkrefter. I tillegg kan vi invitere med Sintef og NTNU til å lage en spennende skole, argumenterer han.

Lyng påpeker også hvor viktig nærheten til teknologibedriftene i Vanvikan vil være for en ny videregående skole.

- Vi har doktorgradingeniører på bedriftene i Vanvikan som kan stikke innom skolen og undervise i siste nytt om for eksempel vannteknologi, påpeker han.

At det er flere lærlingeplasser i Rissa enn i Vanvikan, mener Lyng er uten betydning.

- Lærlingene vil da ikke se skolen når de endelig kommer seg ut på arbeid. Det er et helt søkt argument. Dessuten har vi da lærlingeplasser både i Leksvik og Vanvikan. Fosen mek. går jo både opp og ned. Det går ikke an å basere alt på det, understreker Lyng.

Ragnar Lyng har liten tro på at leksværingen ville dratt helt til Rissa for å gå på skole. - Da er det kortere vei til Inderøy, påpeker han. Foto: Arkiv