Så lenge mannen ikke begår nye straffbare forhold i løpet av prøvetiden på to år, slipper han å sone dommen.

189 000 for mye

Fosningen var tiltalt for å ha gitt feil opplysninger til NAV om hvor mye han jobbet.

I to perioder i 2014 og 2015 unnlot han å opplyse på elektroniske utfylte meldekort til NAV Forvaltning om alle timene han hadde mottatt lønn for. Mannen var i tilnærmet 100 prosent jobb, men opplyste ikke om det.

«Dette medførte at den elektroniske beregningen av hvor mye han skulle ha i arbeidsavklaringspenger ble påvirket, slik at han fikk utbetalt 189.000 for mye», heter det i tiltalen mot mannen.

Mannen var tiltalt for både grovt bedrageri og for å ha avgitt falsk forklaring til en offentlig myndighet (straffeloven av 1902s paragraf 166 første ledd, red.anm.).

Økonomiske problemer

Mannen avga en uforbeholden tilståelse i retten.

«Tiltalte forklarte at han var klar over at han skulle føre opp de timene han arbeidet og at han sendte inn uriktige opplysninger. Han hadde gjort dette fordi han hadde økonomiske problemer med store utleggstrekk i perioden», heter det i Fosen tingretts dom.

Fosningen sa at han visste at han ikke hadde rett på pengene han fikk utbetalt.

Lang saksbehandlignstid

Feilutbetalt stønad på så mye som 189 000 kroner tilsier normalt ubetinget fengsel. Saken har imidlertid ligget lenge før den ble avgjort i retten i år. Allerede høsten 2015 jobbet NAV med en feilutbetalingssak. Saken ble i februar 2016 anmeldt til politiet, og fosningen erkjente forholdet allerede i første avhør.

«Det samlede tidsforløp fra anmeldelsen i februar 2016 og frem til hovedforhandlingen i april 2018, sett i sammenheng med den rene liggetiden hos politiet, har etter rettens syn avgjørende betydning for straffutmålingen og tilsier at straffen i sin helhet gjøres betinget», heter det i dommen.

Les mer: - Politibilens speedometer skal ha vist 150 km/t, men avstanden til kvinnen foran bare økte.