Forrige gang unggutten fra Åfjord var å langtur, gikk ruta gjennom den kjente Appalachian Trails.

Den neste turen tar han fatt på om to måneder. Ugedal er vikar ved Åset skole.

– Jeg regner med at turen tar fem seks måneder, hvis jeg holder bra tempo, sier Ugedal.

Budsjett

Sjøl om han nytter apostlenes hester, så er det ikke gratis å traske seg gjennom den amerikanske fjellheimen. Ugedal regner med å bruke om lag 1500 kroner uka mens han er på tur. Han har ingen sponsorer, og han tar derfor pengene fra egen lomme. Det meste av tida vil han befinne seg i USA.

– Det blir som en hverdag, det er bare det at du ikke trenger å tenke så mye, sier eventyreren.

Matstellet

Det finnes greie produkter som egner seg veldig godt til turmat for en som vil traske hele dagen. I USA finnes det et godt utvalg av frysetørret mat, og prisen er lågere enn i Norge. Ugedal satser likevel på andre varianter.

– Det går mye i potetmos i pose og ris, sier han.

Ulik eventyrere som Lars Monsen og Helge Ingstad, skaffer han seg ikke mat ved jakt og fiske under vegs.

– Jeg er ingen jeger, sier åfjordingen.

Ruta

Han legger opp til distanser på tre og en halv til fire mil om dagen. Mat supplerer han ved å sende pakker til seg sjøl som han plukker opp på stoppesteder under vegs. De første to ukene har han allerede planlagt, og så vil resten komme etter hvert.

Ruta går langs vannskillet. I nord kan han regne med å finne vatn under vegs, men lenger sør vil landskapet bli mer ørkenpreget.

Skobytter

Fotbunaden han bruker på slike turer er ikke av den tunge sorten, og derfor regner han med å måtte slite ut flere sko før han kommer fram.

– Forrige tur gikk det med tre par. Når et par ryker, må jeg bestille et par nye, forteller eventyreren. Han bruker lette sko for å minimere vekta. Slik klarer han å legge lengre distanser bak seg.

Den først etappen han har lagt opp er på 160 kilometer, eller 100 amerikanske miles. Den neste er enda lenger. Etter hver etappe bunkrer han mat og andre nødvendigheter.

Vekta

Det er ikke bare skoene som veger lite av det utstyret Ugedal har med seg. Han bruker en sekk som veier skarve 800 gram.

– Jeg minimerer vekta og satser på å bevege meg raskt. Sekken veger ikke mer menn maksimalt 15 kilo, sier vandreren fra Åfjord. Han har telt sovepose, mat og litt ekstra klær.

Utstyret er nøye vurdert, og han har ikke med seg noe unødvendig. Uten mat og drikke bringer han ikke med seg mer enn sju til åtte kilo.

– Hvis du ikke bruker det hver, da har du det ikke med, sier han.

Magesjau

En dyd av nødvendighet for den som går tur i USA er å ha med renseutstyr for vatn. Ugedal liker ikke å bruke kjemikalier, så han satser på utstyr som filtrerer vatnet.

– Jeg filtrerer alt, for jeg har hørt om folk som har fått magesjau og har vært nødt til å avbryte turen, forteller han.

Det høgest liggende fjellområdet han planlegger å passere på turen ligger på 4400 meter over havet. Der er lufta påtakelig tynn og en kan få høgdesjuke.

– Det er en annen utfordring, sier han.

Godkjent

Foreldrene til Ugedal har ifølge ham sjøl ikke hatt innvendinger mot at han legger i veg på langtur i områder der det er både krevende terreng og sjanse for å møte rovdyr.

– De sier det er kult, og de trur at jeg greier å passe på meg sjøl, repliserer han.

Under forrige turen lang Appalachian Trail slengte de seg endog med på en av etappene. De holdt tritt med junior i to og ei halv uke, men de måtte medgi at det var hardt å holde følge. Sjøl hadde han kommet i storform på dette stadiet, og merket lite av slitet. Den første distansen merket han det imidlertid på kroppen. Han var stiv og lemster da han skulle legge seg til kvelds. Ellers merket han ingen ubehageligheter.

– Jeg har unngått å bli syk eller å få skader, sier åfjordingen.