Det var 80-sone på stedet der kvinnen råkjørte.

Fosen tingrett har nå dømt henne til 36 timers samfunnsstraff med en gjennomføringstid på 120 dager. Hun er også fradømt retten til å kjøre bil for en periode på åtte måneder. Kvinnen erkjente ikke straffskyld da saken mot henne ble behandlet i retten.

Politiet fulgte etter

Det var i sekstida om kvelden fredag 20. oktober i fjor at kjøringen fant sted i Karlsengveien på Ørlandet. To politibetjenter var denne kvelden ute og kjørte med uniformert patruljebil.

«De befant seg i 18.00 tiden ved Schankegrenda, fordi de hadde fått melding om mye rask kjøring i dette området», står det i Fosen tingretts dom.

Da patruljen var på vei ut på Karlsengveien fra en stikkvei, så de ifølge dommen en bil passere i høy hastighet. Betjentene bestemte seg for å følge etter. Bilen de fulgte etter kjørte i retning Bjugn og skal ifølge dommen ha bremset kraftig ned før rundkjøringen på Vestrått.

160 km/t

Etter å ha passert rundkjøringen skal bilen politiet jaktet ha økt forspranget. Den forsvant ifølge dommen en kort tid bak en høyde.

«Da politiet fikk bilen i sikte igjen, observerte de at farten til den forankjørende bilen hadde økt», heter det i dommen.

Politibetjentene bestemte seg da for å gjennomføre en såkalt speedometermåling. Ifølge den ene politibetjenten viste politibilens speedometer 150 kilometer i timen i over ni-ti sekunder, men avstanden til bilen foran økte fortsatt. Politiet gasset på og holdt 160 kilometer i timen. Politibetjenten oppfattet da at avstanden til bilen foran fortsatt økte, men ikke i like stor grad som da de kjørte i 150 kilometer i timen. Etter få sekunder bråbremset bilen foran, og retten fant derfor ikke å kunne tillegge den siste målingen vekt.

Ble ikke trodd

Tiltalte erkjente i retten at hun kan ha holdt noe høyere hastighet enn fartsgrensen på stedet, men hun mente at hun maksimalt kjørte i 90-100 kilometer i timen.

Retten fant det imidlertid bevist utover enhver rimelig tvil at kvinnen hadde holdt en hastighet på minst 133 kilometer i timen. Retten viste da spesielt til forklaringen til den ene politibetjenten som opplyste at politiet holdt en hastighet på 150 kilometer i timen uten at avstanden til bilen foran ble redusert.

«Retten finner ikke grunn til å trekke i tvil politibetjentenes vurdering på dette punkt og legger dette til grunn. Retten finner det således bevist at tiltalte minst har holdt en tilsvarende hastighet som politibilen», heter det i dommen.

Målingen

Den aktuelle politibilens speedometer er også blitt kontrollert ved bruk av laser. Resultatet viser at bilens reelle hastighet er 141 kilometer i timen når speedometeret viser 150 kilometer i timen. Påtalemyndigheten har også trukket fra ytterligere sikkerhetsmarginer, slik at retten la til grunn at kvinnen hadde kjørt i minst 133 kilometer i timen i 80-sonen.

Tiltalte mente at det forelå flere brudd på instruksen for bruk av speedometer i fartsmåling, og at det dermed var så mye usikkerhet knyttet til målingen at hun måtte frifinnes. Retten var ikke enig i dette.

«Retten viser til politivitnets forklaring om at det var begge tjenestemenns vurdering at avstanden til tiltaltes bil økte i en hastighet der politibilens speedometer viste 150 km/t. Retten viser videre til at denne observasjonen ble gjort på en oversiktlig veistrekning der politibilen hadde god oversikt over veibanen forover», står det i dommen.

Les mer:

Restaurant er konkurs.