Johan Uthus, brannsjef i Fosen brann- og redningstjeneste IKS (FBRT), vil rope et varsko.

LES OGSÅ:* Meget høy skogbrannfare på Fosen Trøndelag brann* Brann i gress og lyng spredde seg mot skogen -Fosna-FolketSE OGSÅ: Overvåkningsdata for skogbrannfare

Skogbrannfaren, formidlet som spesialvarsel fra yr.no, er per 20. april i kategori rød for Indre Fosen. Det er den høyeste farekategorien som betyr «meget stor fare». For Ørland og Åfjord er den i kategori oransje – den nest høyeste farekategorien som betyr «stor fare».

– Ren uforsiktighet

– Det er ekstremt tørt mange steder i Fosen. Regnet vi har hatt og det lille som er meldt, endrer heller ikke nevneverdig på nivået i forhold til brannfaren, sier Uthus.

– Dere har hatt flere utrykninger som en følge av gress- og lyngbranner den siste tida?

– Ja, vi har hatt flere utrykninger, og det er ren uforsiktighet som har ført til brannene. Selv om det er forbud mot bråtebrenning, så er det fortsatt noen som driver med dette. Det er tilfeller av at slike branner har kommet ut av kontroll. I tillegg har vi bålbrenning og folk som eksempelvis bare skal brenne ned noe tørt gress ved staket. Deretter har dette ført til en større spredning enn tenkt, forteller Johan Uthus.

– Vi vurderer fortløpende innføring av totalforbud, sier brannsjef Johan Uthus. Foto: Terje Dybvik

– Totalforbud vurderes fortløpende

Generelt bålforbud ble innført fra og med 15. april og vil gjelde til 15. september. I området som FBRT dekker, det vil si Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan, kan det i tillegg bli innført forbud mot all bruk av åpen ild utendørs.

– Vi vurderer fortløpende innføring av totalforbud. Fram til grønt gress vokser til og løvtrærne blir grønne, forblir brannfaren veldig stor når vi i den samme perioden har hatt veldig lite nedbør, sier Johan Uthus.