Skolen i Sør-Roan, som før hadde flest elever, gjennomgikk en større rehabilitering for en del år tilbake.

LES OGSÅ: Skuffet over avslag om friskole -Fosna-Folket

Sør-Roan skole. Foto: Terje Dybvik

Opp i nord – ned i sør

I 2009 var det over 100 elever ved skolen. Siden har elevtallet sunket og er altså nå nede i 33. Ved Brandsfjord skole, hvor elevtallet i mange år har ligget på rundt 20 elever, har man nå 54 elever. I tillegg kommer barnehagen i samme bygning.

En del av økningen ved Brandsfjord skole kom som en naturlig følge av nedleggelsen av Vik-Bessaker skole, men det er også på det rene at det i dag er flere barnefamilier i den delen av kommunen enn i sørdelen.

Brandsfjord skole. Foto: Terje Dybvik

– Det naturlige hadde vært én skole

Ordfører Einar Eian (H) mener tida er inne for å se på skolestrukturen. Igjen.

– At vi nå har under 90 elever i grunnskolen tilsier at vi burde hatt bare én skole. Så langt har de dårlige og farlige veiene satt en stopper for tanken om dette. Nå jobbes det mye med den saken, slik at det vil nærme seg aktuelt å igjen se på skolestrukturen, mener Einar Eian.

Mens Sør-Roan skole ble betydelig oppgradert, preges skolemassen i Brandsfjord i større grad av tidens tann.

– At vi nå har under 90 elever i grunnskolen tilsier at vi burde hatt bare én skole, mener ordfører Einar Eian. Foto: Terje Dybvik

– Hofstad/Brandsfjord-området vil være logisk

– Vil det bli snakk om å satse på Sør-Roan skole for framtida?

– Dette må utredes nærmere før det så kan bli en politisk sak. Personlig mener jeg vi bør bygge en ny skole, og plassere den mer sentralt geografisk. Da vil Hofstad/Brandsfjord-området være logisk. Men dette vil som sagt være en politisk avgjørelse.

– Og dette er ikke å finne på det politiske sakskartet per nå?

– Nei, men vi bør snart få satt denne saken der, mener Einar Eian.

Vil snu synkende barnetall

Einar Eian har ellers tro på å få bremset og også snudd trenden med synkende barnetall. Han innser imidlertid at dette er en stor oppgave.

– Det handler om å tilrettelegge for næringslivet for flere arbeidsplasser. Også infrastruktur er viktig, både med tanke på mobil- og fiberutbygging og ikke minst sørge for bedre veier til Roan. Jeg tror også at en ny skole med større klasse- og læremiljø vil gjøre det mer attraktivt for barnefamilier, sier Einar Eian.