Og i nattens mulm og mørke satte de opp lavvoen midt i adkomstveien til Storheia vindpark.

- Det var vel i halv femtida i natt at vi satte opp sperringene. Det var ingen andre her da, forklarer Niillas Beaska.

Lagde lavvostenger

Han er både skuespiller, politiker og leder i Norske samers riksforbund. Det var for et par dager siden at han fløy sørover til Trøndelag med sin egen lavvoduk.

- Lavvostengene lagde vi her, forklarer Beaska.

Byggingen av Storheia vindpark startet høsten 2016. Nå pågår byggingen av over seks mil vei for fullt i fjellet. Da anleggsarbeiderne kom på jobb tirsdag morgen, var adkomstveien opp lia fra Austdalen sperret med Beaskas lavvo og samiske flagg.

- Vi sto utenfor lavvoen. Det gikk en stund før en eller annen byggeleder kom og spurte om hvor lenge vi skulle være her. Så kom politiet. Vi gikk i forhandlinger med dem og kom til enighet til slutt, forklarer Beaska.

- Svært problem

Den samiske politikeren er svært engasjert når han snakker med Fosna-Folket. Det er ingen tvil om at byggingen av Norges største vindpark opprører ham. Parken tar beslag i én tredjedel av samenes vinterbeiteområder.

- Vindmølleparkene popper opp over alt i sameland. Dette er en slags dominoeffekt og områdene tas en etter en. Utbyggingen på Fosen er Nord-Europas største utbygging på land, og vi hadde lyst til å stanse anleggsvirksomheten en stund. Vi har også levert en anmeldelse av Fosen Vind AS og norske myndigheter. Vi føler ikke at myndighetene tar det på alvor når de lar urett foregå. Vi har følt det som vår plikt å sette fokus på dette. Det er et svært problem for samisk kultur og kulturgrunnlag, påpeker Beaska.

- Gir blanke

Det er Olje- og energidepartementet som har gitt konsesjonen for vindkraftutbyggingen på Fosen. I februar 2016 tok utbyggerne beslutningen om å bygge totalt seks vindparker i Åfjord, Roan, Bjugn, Snillfjord og Hitra kommune. Samene har imidlertid ikke gitt opp sin motstand mot utbyggingen. I fjor møttes samene og utbyggerne i skjønnsretten i Inntrøndelag tingrett. Striden sto da om gyldigheten av utbyggingskonsesjonen. Samene tapte første slag i retten, men saken ankes videre. Nå reagerer aktivistene sterkt på at utbyggingen fortsetter uten at det foreligger en rettskraftig dom i saken.

- Vi har et bittelite håp om at anmeldelsen fører frem. Vi har forsøkt alle andre muligheter. Vi har imidlertid ikke alt for store forhåpninger om at myndighetene skal dømme seg selv. De gir blanke, mener Beaska.

- Verste og styggeste

FNs permanente forum for urfolk har i disse dager møte i New York.

- Tror du deres demonstrasjon ved Storheia når helt dit?

- Det tror jeg. Det er slik at Norge prøver å fremstille seg som et menneskerettighetsparadis. Slik er det ikke.

- Hva fikk dere ut av demonstrasjonen?

- Vi fikk satt fokus på problematikken. Det var vårt mål. Dette er en av de verste og styggeste sakene akkurat nå. Vår motivasjon er å løfte dette frem, påpeker Beaska.

- Forholdt oss rolig

Rolf Sterten, som er byggeleder for Storheia vindpark, forteller at de ikke fikk gjort noe arbeid mens demonstrantene sperret veien med lavvo.

- Vi forholdt oss bare rolig og avventet. Veien var fysisk sperret og det var ingen arbeidere inne på anlegget, forklarer han.

- Uventet

Kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Fosen Vind sier til Fosna-Folket at tirsdagens aksjon kom uventet på dem.

- Hvordan reagerer Fosen vind på tirsdagens demonstrasjon?

- Vi er først og fremst overrasket, og grunnen til det er to ting. Det ene er at vi forholder oss til at vi har en rettskraftig konsesjon. Den kom for snart fem år siden etter en ti år lang og grundig konsesjonsprosess. Det andre er at vi føler at vi har en konstruktiv dialog med den lokale reindriftsnæringen som er direkte berørt av utbyggingen på Storheia. Vi har en avtale med dem om erstatninger og avbøtende tiltak i utbyggingsperioden. Vi er derfor overrasket over at en gruppe aksjonister velger å sperre veien i dag, sier han.

Steen påpeker at utbyggingen medfører ulemper for reineierne.

- Vi har en avtale som er et par måneder gammel. Vi er enige om hvordan vi skal kompensere for de ulempene utbyggingsperioden medfører. Dette handler om erstatning og finansiering av andre avbøtende tiltak av ulik art, sier han.

- Demonstrantene sier de reagerer på at utbyggingen fortsetter selv om det ikke foreligger en rettskraftig dom i saken om vindkraftkonsesjonens gyldighet. Hva er din kommentar til det?

- Vi har en rettskraftig konsesjon med alle nødvendige tillatelser på plass for å gjennomføre utbyggingen. Vi kan ikke forholde oss til annet enn det, sier Steen.

Han er ikke kjent med innholdet i anmeldelsen som demonstrantene snakker om.

- Frykter du at det blir nye aksjoner som hindrer utbyggingsarbeidet på Storheia?

- Vi ble overrasket i dag, men vi lærer fort også. Jeg ser ingen grunn til at motstanderne skal gjøre dette igjen på Storheia, men vi tar ikke noe for sikkert. Vi er forberedt på at det kan skje, uten at vi bekymrer oss for det. Hovedgrunnen til det er at vi har en konstruktiv dialog med reindriftsnæringen lokalt, og vi har avtale med de som er direkte berørt, påpeker Steen.