Best i landet:

To kommuner på Fosen blant topp tre

Ørland kommune er kåret til landets mest åpne kommune. Bjugn er også på pallen.

F.v: Susann Halsen Moen, Britt Brevik, Kirsten Aune og Anne Risvik som alle jobber med innsyn og åpenhet i Ørland kommune. For å hedre de ansatte og kaste glans, varaordfører Finn Olav Odde (Sp), kommunalsjefene Arnfinn Brasø, Marit Ervik og Odd-Erik Røstad. Foran står ordfører Tom Myrvold (H) med kakespaden i hånda.   Foto: Jakob Ellingsen

Nyheter

«Her er det bare å bøye seg i støvet! Selv om folkerike kommuner i snitt gjør det bedre enn små kommuner på landsbasis, slår Ørland dem alle. Med sine 26 poeng inntar Ørland førsteplassen i hele undersøkelsen!» skriver Pressens offentlighetsutvalg i sin åpenhetsindeks for 2017.

I helga på journalistenes gravekonferanse i Tønsberg, Skup, ble norsk presseforbunds rangering av alle landets kommuner etter offentlighet offentliggjort.

To Fosen-kommuner er på pallen.

Åpenhet

Hvert år kårer norsk presseforbund gjennom sitt offentlighetsutvalg hvilke kommuner som er best, og hvilke som er verst på åpenhet. Skalaen går naturlig nok fra -13 til 30,5 poeng. En ekstern gransking, en offentlighetstest og svar fra kommunene selv utgjør grunnlaget for rangeringen.

«Ørland kommune er landets mest åpne, med 26.0 av 30.5 mulige poeng» heter det i kåringsrapporten for 2017.

Bjugn ender på delt tredjeplass sammen med lille Modalen kommune i Hordaland på 23 poeng.

- Dette lover bra for offentlighet i nye Ørland kommune etter sammenslåingen. Dette handler om kultur som er utviklet over tid, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) i det de ansatte som har ansvaret for at kommunen åpner opp om sin aktivitet feires med kake mandag morgen.

- All ære til de som gjør jobben, sier Myrvold.

Kake hører med til feiring som landets mest åpne kommune.  Foto: Jakob Ellingsen

Ingen vits å skjule

- Vi skjuler ikke noe. Når vi får ting på bordet kan vi gjøre noe med det der det har vært feil. Det er som med revisjon, man snur på listen og retter opp alt man kan, sier Myrvold.

- Jeg vet at vi har jobbet systematisk med åpenhet over lang tid. Og mye av arbeidet har vi gjort i samarbeid med Bjugn. Det er ikke overraskende at de også er i tet, sier ordføreren.

- De som jobber med IKT og IT i kommunen, arkivering, innsynsforespørsler og henvendelser til kommunen har all ære for at våre innbyggere og alle andre kan kike Ørland i kortene for å se hva vi gjør. Åpenhet er noe alle strever etter, sier Tom Myrvold.

Resten av Fosen

Landsgjennomsnittet var på 13 poeng i årets rangering.

Åfjord kommune er på delt 18. plass i kåringen med 20,5 poeng. Indre Fosen og Osen kommuner er begge på delt 135. plass med mange andre kommuner på 15 poeng. Roan er på delt 244. plass med 12 poeng.