– Holder ikke stemming og blir falskt

Politikerne i Bjugn gir Jøssund kirke 385.000 kroner til innkjøp av nytt orgel.

Jøssund kirke har behov for nytt orgel. Dagens orgel er fra 1993.   Foto: Siri Wold

Nyheter

Det ble bestemt under torsdagens formannskapsmøte.

Jøssund kirke har i dag et tsjekkisk pipeorgel fra 1993. Værforholdene ved Jøssund er bakgrunnen for at kirka har søkt om midler til nytt orgel.

Ikke egnet

– Jøssund kirke har i dag ett rimelig pipeorgel, med materialbruk som ikke er egnet for vårt varierte kystklima. Det medfører at orgelet ikke holder stemming og blir falskt, skriver fellesrådet i søknaden.

Orgelet ble stemt før de tradisjonelle julekonsertene i fjor, men uka etter skal orgelet ha blitt utstemt igjen. Ifølge fellesrådet skyldes dette at treverket i orgelet ikke tåler temperatursvingninger. Å bytte ut treverket på manualene vil ifølge søknaden koste 18.000 kroner per manual.

For å sikre en god og langsiktig løsning ber kirka om 400.000 kroner til et digitalt orgel.

Billig og dyrt

Bjugn kommune har beregnet kostnaden for nytt digitalt orgel til 385.000 kroner pluss moms. Det er i tillegg kommet et alternativt tilbud på et orgel som skal være bedre egnet til kirkekonserter, til 525.000 kroner pluss moms. Sistnevnte orgel skal gi større mulighet til å arrangere kirkekonserter i Jøssund kirke.

Rådmannens innstilling før møtet torsdag var å gi tilskudd på det rimeligste alternativet til 385.000 kroner.

– Kommer man over en viss sum er uhørbare elementer som slår inn, framholdt Einar Aaland (H).

Hanne Skilleås (Ap), Anne Toril Rødsjø (Ap) og varaordfører Hans Eide (Sp) under torsdagens møte.   Foto: Ina Marie Haugen

 

Konserter

Ordfører Ogne Undertun (Ap) mente på sin side at arrangementer, eksempelvis konserter, som åpner opp kirka for allmenheten er viktig å støtte.

– Det bidrar til sivilsamfunnet, og det synes jeg er et poeng.

Det fikk han imidlertid ikke medhold i fra resten av formannskapet.

– Størrelsen på Jøssund-kirka gjør den bedre egnet til konserter. Den tar flere publikummere enn for eksempel Bjugn kirke. Selv om et dyrere orgel ville gitt en bedre konsertopplevelse støtter jeg innstillinga til rådmannen, sa varaordfører Hans Eide (Sp).

Enstemmig

– Jeg går ut i fra at det nye, billige orgelet er bedre enn det man har i dag, mente Laila Veie (Sp).

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.