– Vi går for navnet Bjugn. Botngård var en gård, mens Bjugn-navnet blir brukt av blant annet idrettslag og foreninger. Vi synes det er et fornuftig forslag, sier Per Odd Solberg (Bygdelista).

LES OGSÅ:* Bjugn eller Botngård? Dette mener bjugningene -Fosna-Folket* – Vil beholde stedsnavnet Bjugn -Fosna-Folket

Botngård eller Bjugn

Det var Bjugn Senior Høyre som brakte opp navnesaken etter at de i fjor høst kom fram til at navnet Bjugn bør bevares.

Bjugn slår seg som kjent sammen med Ørland fra 1. januar 2020, og den nye kommunen skal hete Ørland.

Kommunen vil ha to administrasjonssenter: Brekstad og Botngård. Dermed «forsvinner» Bjugn-navnet. Nå tar imidlertid flere til orde for at administrasjonssenteret i Bjugn skal hete Bjugn - i stedet for Botngård.

Fordeler og ulemper

Saken fra Bjugn Senior Høyre kom opp som interpellasjon i forrige kommunestyremøte, der politikerne ble enige om å få utredet et eventuelt navnebytte.

I utredninga skal man se nærmere på fordeler og ulemper ved å endre navn. Saken skal dermed behandles i kommunestyret på nytt.

Mange av politikerne synes å allerede være enige om at Botngård-navnet skal byttes ut.

– Bjugn er stedet

– Praktiske og historiske hensyn taler for Bjugn-navnet. I Høyre har vi veid for og imot en navneendring, og kommet fram til at det er flest argumenter for at sentrum skal hete Bjugn, sier Einar Aaland (H).

Aaland peker på at poststedet i dag er 7160 Bjugn, og at navnet Bjugn blir brukt av blant annet kirka, idrettslag og lokale foreninger.

– Det kalles også Bjugn på folkemunne. Botngård er gården, Bjugn er stedet, sier Aaland.

Vil høre på fagfolk

Walter Braa og resten av Bjugn Frp er enige om at de ønsker å endre navnet til Bjugn.

– Det må være Bjugn. Jeg er opprinnelig jøssing, og vi har alltid kalt sentrum Bjugn. Hvis ikke kan vi bli den eneste kommunen i denne prosessen som mister stedsnavnet sitt, sier Braa.

Varaordfører Hans Eide (Sp) er i likhet med Braa positiv til Bjugn-navnet.

– Senterpartiet har ikke diskutert saken, men personlig har jeg sansen for å videreføre navnet Bjugn. Når det er sagt synes jeg også det er viktig å høre hva fagfolk eventuelt synes om en slik endring, sier Eide.

Åpen for å lytte

Ordfører Ogne Undertun (Ap) sier han personlig ikke har sterke meninger i saken, men at det er flere gode argumenter for å endre navn til Bjugn.

– Vi har diskutert saken så vidt i partiet, og den kommer nok til å bli ytterligere diskutert dersom det kommer opp som en politisk sak. For meg betyr det ikke så veldig mye, derfor er jeg åpen for å lytte til de som har meninger om det, sier Undertun.

– Jeg synes Bjugn Senior Høyre har flere logiske argumenter. Selv har jeg vokst opp på Karlestrand, og der har vi bestandig sagt at vi skal inn til Bjugn. Jeg tror at det er relativt få som bruker Botngård-navnet i dagligtalen.

Språkrådet

Ordføreren understreker at det ikke nødvendigvis blir navnebytte selv om det skulle bli et politisk flertall for det.

– Skulle dette bli en sak må kanskje Språkrådet inn på banen. Det er jo også grunner til at stedet i dag heter Botngård. Det er dermed ikke sikkert at vi får endre navn, selv om vi måtte ønske det, sier han.