Disse bildene, som Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Miljødirektoratet har tatt, viser hvordan det så ut før ryddingen startet og hvordan det er på stedet i dag.

LES OGSÅ:* Enda ett år igjen -Fosna-Folket* Klage kan utsette rydding -Fosna-Folket* Forurenset masse skal fjernes -Fosna-Folket

Kostet ti millioner

Opprydningen kostet til sammen nærmere ti millioner kroner. Det er ikke avklart hva staten skal gjøre videre med tomten, men planen er å legge den ut for salg.

– Vi satt et høyt miljømål for tomten og vi er svært fornøyd med resultatet av opprydningen. Vi kommer til å overvåke Holbekken i noen år fremover, men vi tror vi nå har sikret at området ikke utgjør noen miljø- eller helsefare, verken på kort eller lang sikt. Vi håper beboere i området er fornøyde med resultatet, og takker for hjelp fra naboer og kommunen, sier Vanja Alling, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

Gravde ut 24.700 kubikkmeter

Stian Fjelldal, medierådgiver i kommunikasjonsenheten i Miljødirektoratet, har sendt oss følgende fakta om oppryddingen:

* Det er gravd ut 24 700 kubikkmeter masser (forurenset jord, nedgravt avfall, reine masser som skal omdisponeres) på et cirka 32 dekar stort område.

* 6600 tonn forurenset jord i tilstandsklasse 4,5 og høyere (uakseptable helse- og miljømessige konsentrasjoner) er fraktet til Franzefoss deponi for forurensede masser i Trøndelag.

*2100 kubikkmeter jord med bilskrap er sortert og fraktet til mottak. Det har resultert i 280 tonn metallavfall, og 120 tonn blandet avfall som har blitt kjørt bort. 235 kubikkmeter knust betong er gjenvunnet.

* Det ble vunnet bilvrak ned til seks meters dybde. Tomten blir nå planert til sitt opprinnelige utseende. Holbekken er blitt erosjonssikret med stein fra området (rene steiner). Det lagt jord og sådd gress på tomten.