Nervegift i blåskjell på Fosen

For enkelte fosninger er det en påsketradisjon å plukke blåskjell i fjæra. Det er flere steder på Fosen man advares mot å plukke skjell.

For enkelte fosninger er det en påsketradisjon å plukke skjell i fjæra til maten. Det frarådes mange steder på Fosen.  Foto: NTB Scanpix

Nyheter

- Vi har gitt ut blåskjellvarsel som varer til fredag 30. mars. Vi gir ikke ut noe nytt blåskjellvarsel på fredag på grunn av påska. Neste varsel kommer ikke før uka etter, sier Anne Kari Hansen, som er inspektør i Mattilsynets avdeling for Trondheim og omland.

- Når vi ikke har gitt blåskjellvarsel har vi ikke noe råd om skjell. Da spiser man rett og slett helt på eget ansvar, sier hun.

Status

Blåskjellvarselet som ligger ute og varer til fredag viser ulik status på skjell for målepunktene i Fosen.

Ved målepunktet på Askerholmen i Åfjord advares det mot inntak av skjell på grunn av høye verdier av e. coli-bakterier for de siste prøvene, som ble tatt den 19.

Ved Mattilsynets andre målepunkt i Åfjord, ved Ekstra Straumen var nervegiften PSP over grenseverdiene. Rådet der er også å unngå å spise skjell.

- I Åfjord advarer vi mot å spise blåskjell, oppsummerer Hansen.

- Nær målepunkt

Ved det tredje målepunktet i Fosen, er det ikke noe å utsette på prøveresultatene.

- Man kan spise skjell derfra, viser våre prøver. Når rådene varierer sånn fra de ulike prøvepunktene, råder vi folk til å plukke skjell nær målepunktene, sier Hansen.

Andre typer skjell

Blåskjellvarselet gjelder for skjell man selv plukker i fjære og sjø. Skjell som dyrkes og selges i butikker er kontrollert av Mattilsynet, opplyser de på sine nettsider.

«Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.» heter det på siden for blåskjellvarselet.

- Ulike typer skjell tar opp alger der det kan være uønskede stoffer på forskjellige måter. Samtidig går giftstoffene også inn i andre typer skjell også. Blåskjellvarselet gjelder for andre typer skjell, som for eksempel kamskjell, sier Anne Kari Hansen til Fosna-Folket.