Regjeringen har levert forslag til ny kommunelov. Der forelås det å endre tittelen «rådmann» til en kjønnsnøytral tittel.

«Det vil virke klargjørende at alle kommuner benytter samme tittel for den øverste lederen av kommunens administrasjon. Flertallet understreker at tittelen må være kjønnsnøytral og foreslår å lovfeste tittelen kommunedirektør.

Flertallet peker på at kommunedirektør er en god tittel som både ivaretar likestillingshensyn og de andre hensynene til en fast og tydelig tittel som viser at dette dreier seg om den øverste lederen av administrasjonen i kommunen,» står det i proposisjonen, som ble levert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet 16. mars.

– Ingen betydning

Nyheten kom ikke helt overraskende på Emil Raaen, som fra 1. januar 2020 er ansatt som ny rådmann i Ørland kommune. Om forslaget, levert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, vedtas, vil Raaen aldri rekke å få tittelen «rådmann» i den nye kommunen.

– Jeg har registrert at det er foreslått i forslag til ny kommunelov, om endring av tittel på rådmann. I den grad jeg mener noe om den saken så syns jeg man i 2018 bør prioritere kjønnsnøytrale titler, sier Raaen, til Fosna-Folket.

– Vil tittelen få noen betydning for din stillingsinstruks og din jobb?

– Det har over hodet ingen betydning for den jobben jeg skal utføre. Jeg syns kommunedirektør er en helt grei tittel.

Opp til Stortinget

Forslaget er nå til behandling i Kommunal- og forvaltningskomitéen, som etter planen skal ha en høring 24. april. Komitéen skal gi sin innstilling i saken innen 1. juni 2018, før saken behandles i plenum i Stortinget.