- Vi gjorde en beregning i åttetiden i dag morges da vi gikk gjennom hvor mye vann vi har i høydebassengene, hvor mye vann som ble brukt i går og andre faktorer som spiller inn på vannforbruket. Da regnet vi ut at vi ville ha omtrent et døgn med vann. Etter det har vi gjennomført flere tiltak for å spare vann, så vi har vann til å vare lenger om det mot formodning skulle bli aktuelt, sier Jon Foss, enhetsleder for kommunalteknikk i Ørland kommune.

Natt til onsdag fikk beredskapsvakta for vanntilførselen på Ørlandet melding om høyt forbruk, tegnet på en mulig lekkasje.

Onsdag morgen ble vannledningen fra Bjugn til Ørlandet stengt av.

Man har funnet området bruddet er i, og arbeidet med å få tettet lekkasjen og skru på vannet er fortsatt i gang tidlig onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Brudd på hovedvannledningen

Reservemulighet

Etter at vannet er beregnet til å vare til i morgen tidlig dersom hovedvannledningen ikke er reparert ferdig, forteller Foss at man har gjennomført flere tiltak for at vannet skal vare lenger.

- At vi kan åpne og stenge sluser i kummene gir muligheter for å omdirigere vannbehovet. Bjugn kommune har vannledning til Ervika. Den er koblet til Opphaug og Uthaug. Vi har åpnet den koblingen og leverer vann til de områdene fra Bjugn i stedet for det oppsparte vannet i høydebasseng på Lerberen, sier Foss.

- Kapasiteten på den ledningen er mindre enn vanlig. Andre deler av kommunen, som Brekstad, forsynes av det oppsparte vannet.

Lavere trykk

I tillegg forteller Foss at kommunen har senket trykket på vannet.

- Det tar fortsatt like mye å fylle en mugge eller bøtte. Effekten er mindre svinn. Men å senke trykket gjør at vi sparer vann. Det er akkurat som å pumpe et sykkeldekk: Jo høyere trykk, jo mer lekker ut, sier han.

- Vi har ikke beregnet hvor lenge vannet kan vare etter de tiltakene vi har gjennomført, men tror vannforsyningen vi har oppspart vil vare en del lenger som følge av tiltakene, sier Foss.

Ikke krise

Foss oppfordrer igjen alle til å bruke det vannet de trenger, men ikke noe mye mer.

- Jo mindre vi bruker, jo lenger har vi vann dersom ledningen ikke blir reparert. Det er ingenting som tilsier at reparasjonene ikke vil være ferdige i god tid før vi går tom for oppspart vann per nå, sier han.

- Vi har beredskapsplaner for ytterligere tiltak vi kan ta i bruk dersom vi kommer inn i en fase der vi har lite vann. Det er ingen grunn til bekymring nå, sier Foss.

- Man skjønner hvor mye vi tar vann i springen for gitt den dagen det er borte. Vi tror fortsatt at vi skal unngå at vannet blir helt borte, men om vi bruker like lenge på å finne nøyaktig hvor lekkasjen er som vi har brukt så langt må vi begynne å tenke den tanken, sier Jon Foss.

LES OGSÅ: Brudd på hovedvannledningen