– Verdien av nye stasjoner vil være størst i områder hvor det fra før finnes få eller ingen observasjoner, f.eks. i dalfører eller i hytteområder på fjellet og ved sjøen, sier Jørn Kristiansen, som er utviklingsdirektør ved Meteorologisk institutt til Yr.

Forskningsrådet, EnergiNorge og vannkraftprodusenter samarbeider om et prosjekt for å forbedre værvarslingen i Norge.

Nå føres temperatur, vind og trykkmålinger fra private værstasjoner på nettsiden Netatmo direkte til Meteorologisk institutt for å bli del av værmeldingene.

Det gjør at over 50 nye værstasjoner går inn i utarbeidingen av værmeldingene for Fosen.

Seks ganger mer

Yr går fra å oppdatere værvarselet for temperaturene fire ganger i døgnet til å gjøre det hver time siden de får så mye mer værinformasjon hele tiden.

Private værstasjoner gir også værdata som er langt fra de offisielle værstasjonene, og sanntidsmålinger for trykk, vind og temperatur ved alle de private værstasjonene.

Filter

Hver time foregår en automatisk stasjonskontroll for de private værstasjonene, som gjør at man får filtrert ut målinger fra en værstasjon som går fra å stå i skyggen til å få sola midt på.

– Det betyr at en værstasjon i en hage kan være inkludert i værvarselet om morgenen, men tas ut om ettermiddagen om den står i sola, forklarer Kristiansen til Yr.

De forteller at private værobservasjoner brukt i kombinasjon med de offisielle målingene gjør at værmelderne kan halvere antall store værmeldingsfeil om vinteren.