NAV i Indre Fosen kommune har seks såkalte VTAO-arbeidsplasser, og én av dem har Anja Bredesen fra Rissa fått. Det er styrer Hege Bergo i den private barnehagen glad for. VTAO står for varig tilrettelagt arbeid i ordinær bedrift.

- En berikelse

- Anja er en berikelse for barnehagen, både for oss ansatte og for ungene. Hun har vært hos oss en tid, og nå er vi glade for at hun har fått fast arbeid. Hos oss har ungene en unik mulighet til å lære at vi mennesker er ulike. Ungene ser på henne som en voksen på linje med oss andre ansatte i barnehage. De går likeså gjerne til henne som til oss andre når det er noe de vil, sier Bergo.

Anja hjelper Nils Kilen med byggeklossene.

Snille unger

Anja trives godt sammen med ungene og de ansatte i Akrobaten.

- Jeg liker å jobbe her fordi det er så snille unger. Jeg leiker med dem og kler på dem når de skal ut.

- Hører de etter deg når du ber dem om noe?

-Ja da, det gjør de, sier Anja mens hun rydder opp etter en gruppe unger som har hatt kvilestund.

Aksept for annerledeshet

- Anja er en meget ærekjær dame, og hun tar initiativ til å gjøre ting. Ungene forventer at hun skal være her, og det merkes når hun ikke er her. Det er en tillitserklæring, slår Bergo fast.

Anja arbeider fra 08.30 til 14.30 fire dager i uka. Onsdager har hun fri. Hun bor i Rissa og tar buss til arbeidet på Stadsbygd.

Anja Bredesen trives i Akrobaten barnehage.

- Det er viktig at det blir aksept for annerledeshet. Vi som driver bedrifter må også vise at det er rom annerledeshet, og at vi er villige til å ansette folk som kan ha ulike utfordringer. Anja trenger oss, og vi trenger Anja. Nå som hun har fått fast plass, vil hun få bonuslønn fra oss i tillegg til ytelsen fra NAV, sier Bergo som sammen med ansatte og unger setter stor pris på den samvittighetsfulle medarbeideren.

Plass til 21

Akrobaten er en privat barnehage og den startet opp i august 2014. Barnehagen har plass til 21 unger i alderen ett til seks år, og den har åtte ansatte fordelt på sju årsverk.

Egen dag

21. mars er verdensdagen for Downs syndrom. Det har FN vedtatt. Datoen 21. henspiller på at personer med Downs er født med et helt eller deler av et ekstra kromosom 21. Hvert år fødes det 70-80 barn med Downs syndrom i Norge, skriver FN-sambandet på sin nettside.

Downs syndrom er en diagnose som forårsaker intellektuell funksjonsnedsettelse. Dette kan føre til at mennesker med diagnosen har forskjellig læringsnivå og trenger tilrettelagt skole og arbeid.

Verdensdagen blir markert for å støtte dem med denne diagnosen samt opplyse og fremme fordelene ved å ansette mennesker med Downs syndrom.