– Det er itj nå som kjem tå seg sjøl! sang ekteparet Ann-Elisabeth Hustad og Roar Hustad med ven og klar røst under lørdagens offisielle nyåpning av musikk- og friluftsbarnehagen Marihøna i Ørland.

Ønsket full kompensasjon

For mindre enn halvannet år siden så det mørkt ut for Marihøna barnehage.

Barnehagen, som tidligere hadde tilhold på Grande i Ørland, fikk beskjed fra myndighetene om at de ikke kunne drive videre i støyen fra de nye kampflyene. Det ble begynnelsen på en lang og krevende kamp mot Forsvarsbygg.

Ekteparet Hustad ønsket full kompensasjon for barnehagen, men fikk i stedet  tilbud om kompensasjon tilsvarende markedspris på 4,1 millioner kroner for eiendommen på Grande.

Foreldreaksjon

Det kunne ha betydd kroken på døra, da ekteparet mente det ville koste 9 millioner kroner for ny barnehage. Oppgjøret førte imidlertid til et voldsomt engasjement blant foreldrene i barnehagen, og de lovte å stille opp på dugnad dersom ekteparet Hustad tok seg råd til å kjøpe nye lokaler.

Da den ærverdige Sorenskrivergården på Opphaug dukket opp for salg, så de to et stort potensiale. I desember i 2016 fikk de kjøpe gården for takst: 4,3 millioner kroner.

– Ingen selvfølge

Etter all uvissheten var det to rørte barnehageinnehavere som endelig kunne invitere inn til nyåpning lørdag. Totalt 80 foresatte, barn og ansatte var ventet i forkant av den store begivenheten.

– Jeg er kjempeglad. At vi står her i dag er ingen selvfølge, sier Ann-Elisabeth Hustad.

Med en gammel sorenskrivergård fra 1907 var det en rekke prosjekt å ta tak i for å få lokalet godkjent som barnehage.

Samtidig har det vært viktig å beholde husets egenart, sier Roar Hustad.

3000 dugnadstimer

Ekteparet har sammen med en solid dugnadsgjeng pusset opp gården med nytt ventilasjonssystem, VVS-opplegg, elektrisk anlegg, samt lagt inn vannbåren varme, byttet vinduer, malt og anlagt vei og parkeringsplass. For å nevne noe.

Investeringene har kostet over 2 millioner kroner.

Huset er på totalt 250 kvadratmeter, og etter innflytting sitter de fortsatt igjen med 50 kvadratmeter som de ikke helt vet hva de skal bruke til.

Ekteparet anslår at det er lagt ned om lag 3000 dugnadstimer på å få prosjektet i havn.

Tok ut fire uker ferie

Det var derfor ikke tilfeldig at det var nettopp dugnadsgeneralene Torunn Strøm og Egil Ring som fikk æren av å klippe snora. De to tok ut fire uker av egen ferie for å pusse opp lokalene.

– Folk har stilt opp sent og tidlig. Det er helt ubegripelig, sa en gråtkvalt Roar Hustad i sin tale.

Til stede under åpninga var også ordfører Tom Myrvold (H). Han la ikke skjul på at det tidvis har vært frustrerende å sitte på utsiden mens saken om Marihøna har utspilt seg.

– Alt har sin pris

– Dere havnet i en situasjon som ingen andre barnehager har vært i før. Vi er glade for at kampflybasen ble lagt her til Ørland, men det er klart at alt har sin pris, sa Myrvold i sin tale, og benyttet anledningen til å rose de ansatte ved Marihøna for stå-på-viljen.

– Veien fra støysonen til Skrivargården har vært lang, og det står enorm respekt av det dere har gjort, sa ordføreren.

– Gjemt og glemt

Selv om dette var en gledens dag, var ikke Roar Hustad nådig i sin omtale av verken Forsvarsbygg eller Ørland kommune.

– Vi har følt oss gjemt og glemt av både kommunen og staten i denne prosessen. Vi var innstilt på å legge ned barnehagen, og det for alltid være en gåte for oss hvorfor vi ikke fikk full erstatning, sa han.

Til Fosna-Folket sier kona Ann-Elisabeth at det har vært tøft å gå videre.

Unik beliggenhet

– Vi jobber med det å ikke være bitter. Vi har kanskje mista fjæra på Grande, men vi har fått uendelig mye annet, sier hun.

For sorenskrivergården på Opphaug byr på nærhet til en rekke naturopplevelser, noe denne gjengen vet å benytte seg av.

– Beliggenheten er helt unik, slår hun fast.

Underholdning av barna

I tillegg til taler fra ordfører og Roar Hustad, var også historiker Daniel Johansen invitert for å fortelle litt om historien til sorenskrivergården.

– Dette er prektige rammer for å barn å vokse opp i, sa Johansen.

Som det ligger i navnet er sang og musikk et viktig element i hverdagen i Marihøna barnehage, og på en festdag som dette er det selvsagt at de største barna skal underholde.

Trøkket til

De ansatte vartet også opp med sang, og ekstra trøkk ble det under Vømmøl Spellmanslags store slager ”Det er itj nå som kjæm tå seg sjøl”. Det syntes å være en treffende avslutning på tusenvis av dugnadstimer og hardt arbeid.