- Hva gikk du inn for på møtet?

- Jeg ga mine råd fra Trøndelag. Så støttet jeg mistillitsforslaget ut ifra den diskusjonen som var og de innspillene vi fikk. Nå har stortingsgruppa til KrF fått et råd fra oss i landsstyret. Stortingsgruppa har lagt ballen videre til statsminister Erna Solberg (H). Nå har hun noen timer på å finne en løsning før stortingsbehandlingen tirsdag, svarer Tviberg i sjutida mandag kveld.

Avgjøres tirsdag

KrF-politikeren fra Vanvikan på Fosen tar ikke store ord i sin munn når Fosna-Folket intervjuer ham mandag kveld. Han forteller nøkternt om begivenhetene i Oslo tidligere samme dag.

KrF har havnet på vippen i spørsmålet om hvorvidt Stortinget har tillit til justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP). Mandag valgte KrFs landsstyre å anbefale partiets stortingsgruppe å stemme for mistillitsforslaget. MDG, Ap, Sp, SV og Rødt støtter fra før forslaget som med KrFs stemmer har stortingsflertall.

Spørsmålet er da hva statsminister Erna Solberg (H) foretar seg i Stortinget tirsdag. Ifølge VGs kilder vil hun svare med et såkalt kabinettspørsmål. Det vil si at regjeringen vil gå av dersom stortingsvedtaket i kabinettspørsmålet går imot regjeringen. Hva KrF vil foreta seg i en slik situasjon, er ikke kjent. En ting er å støtte et mistillitsforslag mot én minister. Noe annet er å felle regjeringen.

En annen mulig utgang på saken er at statsråd Listhaug trekker seg før stortingsbehandlingen tirsdag, eller at regjeringssjef Solberg tar affære og ber henne gå, eventuelt forflytter henne til et annet departement.

KrFs landsstyremøte mandag. Jon Normann Tviberg sitter ved benken til høyre i bildet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ordet rundt bordet

Tviberg forteller at det var bred enighet om å støtte mistillitsforslaget da KrFs landsstyre diskuterte saken bak lukkede dører mandag.

- Preget du diskusjonen i møtet?

- Jeg er jo en mann av få ord. Jeg er bedre til å lytte enn til å prate. Men alle fikk ordet. Ordet gikk rundt bordet, og alle var med i samtalen, sier han.

- Dersom Solberg stiller kabinettspørsmål i Stortinget i morgen, går KrF da inn for å felle regjeringen?

- Det har jeg ingen kommentar til. Vi har gitt vårt råd til stortingsgruppa. Vi støtter det stortingsgruppa ender opp med, svarer Tviberg som påpeker at det er stor forskjell på å tilgi Listhaug og det å ha tillit til henne som justisminister.

- Diskuterte dere det å felle regjeringen på landsstyremøtet?

- Jeg vil ikke si noe om diskusjonen og detaljene i møtet. Vi satt der fra klokken 12.00 til cirka 16.15, så vi diskuterte mye og mangt.

Taus

Tviberg er forsiktig med å uttale seg om hva KrF bør foreta seg i Stortinget tirsdag.

- Hva bør KrF gjøre dersom statsminister Solberg stiller kabinettspørsmål?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Erna har ikke stilt kabinettspørsmål ennå.

- Følger du spent med på behandlingen i morgen?

- Ja, absolutt. Det tror jeg mange gjør.

- Hva mener du er den beste løsningen slik det ligger an nå?

- Det har jeg ingen kommentar til. Detaljene i dette får partiledelsen kommentere.

- Hvordan var det for en lokalpolitiker fra Fosen å sitte i begivenhetenes sentrum i Oslo i dag. Var det spesielt?

- Det var det jo. KrF er på vippen i norsk politikk. Vi er med og utgjør en forskjell. Det er et alvor over det når vi vurderer tillitsspørsmål. Samtidig var det veldig interessant. Det var greit å være med på et sånt møte hvor det ble tatt en runde med fellesskapet i partiet, sier Tviberg.

Les mer: Tror det hadde vært bra for Erna om Listhaug trakk seg.