Reguleringssaken skal behandles i planutvalget i Åfjord til uka.

Multiconsult har blitt engasjert av Fosen Vind DA (Statkraft AS) til å utarbeide en reguleringsplan for Liankrysset. Krysset ligger på fylkesveg 723 og den ene arma går av til Harbak som fylkesveg 6318.

Hensikten

Hensikten med reguleringen er å justere og senke området hvor krysset ligger. Med dette vil de oppnå en mindre bratt sving og mindre stigning.  Slik vil de få ført fram  blant annet turbinene til Harbaksfjellet. Tiltaket omfatter også utvidelse av bredden og bedring av sikt og fremkommelighet. Dette arbeidet løser også en del geotekniske utfordringer.

Endringer

Liankrysset ligger i et område om lag 25 kilometer nord‐vest for kommunesenteret Her møter Stokksundveien Harbaksveien, vegen som går utover til Harbak.

Området som berøres har et areal på 20,65 daa. I tillegg til at sjølve krysset endres, vil også vegene i alle retninger fra krysset bli berørt gjennom at krysset skal senkes i forhold til dagens høgder. Om lag 375 meter av fylkesveg 723 og omtrent 80 meter av fylkesveg 6318 berøres av planen. Plangrense avsluttes i alle retninger der nye veger når dagens veghøyde‐ og kurvatur.

Naturvernhensyn

Konsulentselskapet skriver i si utredning at det ikke er registrert særskilte naturverdier i området utenom Lianselva/Gårdaelva. Dette setter de i kategorien naturtypen viktig bekkedrag. L

ianselva/Gårdaelva er et lite vassdrag som går gjennom kulturlandskapet på Revsnes fra Livatnet i sørøst og munner ut i Langholmfjorden.

– Bekken er mest sannsynlig påvirket av avrenning fra kulturlandskapet. Kantsonene er nitrogenpåvirket og består av vegetasjon dominert av mjødurt, med innslag av litt rogn, selje og bjørk. Det er stedvis svært kort avstand til dyrka mark og fylkesveg.

Bekkedraget er registret som lakse‐ og sjøørretførende i Miljødirektoratets lakseregister. Det bekreftes av grunneier at det finnes sjøørret i bekken og at det er sannsynlig at gyting forekommer, skriver Multiconsult.

Gjennomføring

I planbestemmelsene er det også tatt inn regler om utførelse av inngrep i elva. Videre er det der regler for gjenbruk av matjord, istandsetting av midlertidige riggområder og rekkefølge- bestemmelser angående hva som gjøres før og under gjennomføring.

Det er ikke registrert noen rødlistede arter i planområdet.

I rådmannens forslag til vedtak anbefales det at dokumentene legges ut til offentlig ettersyn i seks uker. De skal også oversendes Fylkesmannen, fylkeskommunen, Telenor, Trønder-Energi og NVE til uttalelse.

Saksbehandler har også anført at det før andre gangs behandling skal foreligge en plan for omlegging av kommunens ledningsnett som kan godkjennes.

Saksbehandler presiserer dessuten at byggeplanen også skal omhandle hvordan offentlige ledninger skal legges om under anlegget.