Det var i juni i fjor at kommunen fikk en nedslående tilstandsrapport fra Fylkesmannen.

Her ble det vist til totalt tre avvik i Bjugns helse- og omsorgstjenester. Rapporten avdekket vesentlige mangler i kommunens tjenestetilbud, særlig hos eldre og psykisk utviklingshemmede.

Startet i januar 2017

Noe av kritikken gikk på manglende system for ledelsens oppfølging av om brukerne får ”tilstrekkelige og forsvarlige tjenester”. Nå er det imidlertid endringer i sikte.

– Vi startet prosessen med å endre lederstruktur allerede i januar i fjor, og målet mitt var å få landet den ganske fort. Så fikk vi tilsyn av Fylkesmannen, slik at denne prosessen nå er en del av forbedringsarbeidet vi skal gjøre. Drøftingene har tatt lang tid, men det er viktig å få med alle berørte, sier helsesjef Bente Kristiansen i Bjugn kommune.

Ikke økt lønnsutgift

Konkret skal antallet enhetsledere innen helse reduseres fra fem til fire, og antallet avdelingsledere økes med ytterligere en person. De nye stillingene vil utlyses snart.

– Dette er ikke en planlagt økt lønnsutgift, og vi øker ikke andelen ledere i den administrative delen av drifta. Alle nåværende enhetsledere og avdelingsledere har fått tilbud om stilling i ny struktur. Ingen skal gå av som følge av dette, opplyser Kristiansen.

– Dette er ikke et forsøk på å bytte ut hoder, men en tydeliggjøring av ansvar og oppgaver, presiserer hun.

For mye fag, for lite personal

Målet er at det nye organisasjonskartet skal gjøre lederne mer involverte i selve driften av tjenestene, samt å gi tydeligere ansvarsfordeling for både ansatte og brukere.

– Organisasjonskartet vårt har vært for utydelig, og på enkelte avdelinger har ledere hatt for stort fokus på fagledelse og for lite fokus på personalledelse. Derfor kaller vi det ikke lenger fagleder, men avdelingsleder, forklarer Kristiansen og peker på at det i dag kan variere fra avdeling til avdeling hvorvidt en leder har ansvar for både personal, fag og økonomi – til tross for samme arbeidstittel.

Kartet viser den nye organisasjonsstrukturen i helsesektoren i Bjugn kommune.

For mye ansvar

Endringene ble vedtatt 15. januar i år, men vil ikke bli iverksatt før august.

– Hvorfor ansette flere ledere?

– Det er behov for å få inn mer kompetanse. Til nå har vi hatt en overordnet enhetsleder i PRO-tjenesten (pleie, rehabilitering og omsorg, jour.anm.). Det ansvaret blir for stort for ett menneske. Nå får vi totalt fire enhetsledere med selvstendig personalansvar, økonomi og fagområde, svarer Kristiansen.

Etterspurt

Ifølge helsesjefen har ny lederstruktur blitt etterspurt av de ansatte i tjenestene.

– De har opplevd at det har vært ulike føringer på ansvar og oppgaver. Det var også et av innspillene vi fikk fra Fylkesmannen, at vi trenger tydelig ledelse og styring når vi har hatt såpass stor vikarbruk som vi hadde i fjor. Det er nødvendig for at helsetjenestene skal være forsvarlige, sier hun.

Den viktigste forskjellen med de nye endringene er at lederne skal være mer ut i felten, mener helsesjefen.

Mindre papirflytting

Det er et mål at avdelingslederne på de ulike enhetene skal bruke omtrent 80 prosent av arbeidstiden på drift, og kun 20 prosent på administrasjon.

– Etter tilsynet fra Fylkesmannen fikk vi en del oppgaver, og flere av dem er knyttet til ledelse. Når man leder en avdeling eller enhet må man være synlig for ansatte, brukere og pårørende. Ute i felten vil man også lettere kunne oppdage og løse utfordringer og konflikter.

– Det er synd dersom de som sitter på den beste faglige kompetansen blir rene administratorer, det vil vi unngå.

Innspill fra Fagforbundet

Helsesjefen medgir at det har vært ulike meninger blant de ansatte om hvordan den nye strukturen bør se ut. Hun mener likevel at de ansatte har vært godt inkludert i prosessen, blant annet gjennom individuelle møter, drøftingsmøter og allmøter.

– De har vært godt involverte. Noen kan sikkert ha ønsket enda mer involvering, men på et tidspunkt må man også bestemme seg for hvilken retning man skal ta, sier Kristiansen.

Ifølge leder i Fagforbundet i Bjugn, Gunn Kari Olsen, har kritikken særlig gått på fordelingen mellom administrativt arbeid og deltakelse i drifta.

Sammenslåing med Ørland

– Det er enkelte som lurer på hvor mye tid de egentlig vil få til drift, samtidig som de skal lede en avdeling. Med det sagt synes vi det nye organisasjonskartet er oversiktlig, og vi har hatt en prosess der folk har fått sagt hva de synes. Nå skal vi prøve ut det nye systemet, så får vi se hvordan det går, sier Olsen.

Bjugn skal som kjent slå seg sammen med Ørland fra 2020. Helsesjefen mener den nye ledermodellen ligner mer på nabokommunens struktur.

– Vi har gjort et forsøk på tilpasse oss deres struktur noenlunde, selv om det fortsatt er noen ulikheter.

Ikke hogd i stein

Hun håper og tror at den nye lederstrukturen vil gi positive utslag i helsetjenestene i Bjugn.

– Jeg har veldig troa på det. Ingenting er hogd i stein, og så vet vi at det vil bli flere endringer etter hvert i forbindelse med kommunesammenslåing.