- I denne kampanjen er vi særlig ute etter å finne fosterheimer til unger i alderen 6-13 år. Det er denne gruppen det er vanskeligst å finne fosterheimer til. Årsaken til det, er at de fleste som blir fosterheimer ønsker så små barn som mulig. Men selvsagt er vi interessert i å komme i kontakt med familier som kan tenke seg å bli fosterheimer for alle aldersgrupper, sier rådgiver Hildegunn Forren Sørensen hos fosterhjemstjenesten i Bufetat, som sammen med kollega Roger Hammer nå håper at flere familier i Indre Fosen vil ta på seg fosterheimsoppgaven.

Trenger 200 nye fosterheimer

Region Midt-Norge, som omfatter fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag, trenger i følge Sørensen om lag 200 nye fosterheimer hvert år. Derfor er fosterhjemstjenesten nå ute på en rekrutteringskampanje i en del utvalgte kommuner, deriblant Indre Fosen.

Per 1. januar i år er det 1032 barn i fosterheimer i region Midt-Norge. I tillegg er noen få plassert på institusjoner.

- Det er færre barn på institusjon nå enn tidligere, så derfor trenger vi flere fosterheimer nå, sier Hammer.

Informasjonsmøte

Mandag kveld arrangerer Bufetat informasjonsmøte i Vanvikan samfunnshus.

- Vi ønsker at folk som lurer på hva det vil si å være en fosterheim, og som kanskje kan tenke seg å være en fosterheim kommer på møtet. Kanskje er det noen som er bekymret for et barn i nabolaget. De kan også komme. Vi vil være der, og det vil også folk fra barnevernstjenesten i kommunen være. Dette er et helt uforpliktende møte, presiserer Hammer.

I utgangspunktet kan alle heimer være en fosterheim, men det stilles selvsagt en del krav. I tillegg til helseattest og en utvidet politiattest må de personlige egenskapene være til stede.

Kommunen tar beslutning om plassering

- De som tar på seg oppgaven som fosterheim må være motiverte for oppgaven, og de må ha tid og energi. Og så må de ha evnen til å gjøre livet bedre for et barn.  Det er vi som skaffer fosterheimer, men det er kommunen som tar beslutning om plassering. Vi står også for kursing av dem som vil være fosterheimer, og det er gratis. Loven sier at barnevernet først skal sjekke om det nære nettverket til barnet kan være fosterheim. Om lag en fjerdedel blir plassert i fosterheim hos noen de kjenner fra før, sier Hammer.