Nye Indre Fosen kommune ser på forskjellige muligheter til å kutte kostnader, og å slå sammen ungdomsskoler er et mulig tiltak.

Administrasjonen i Indre Fosen kommune har laget en utredning hvor de ser på ulike løsninger for fremtidens ungdomsskolestruktur. Utredningen anbefaler at Stadsbygd og Vanvikan ungdomsskoler legges ned og flyttes til Åsly i Rissa. Saken er nå ute på høring med frist til 7. mai, og skal avgjøres i kommunestyret den 7. juni.

Mangler minst 12 stemmer

Tidligere har både Fremskrittspartiet og Senterpartiet i Indre Fosen signalisert at de helst ser at dagens struktur opprettholdes. Det vil si at det fortsatt skal være ungdomsskoler på Stadsbygd, i Vanvikan og på Åsly. Kommunestyret i Indre Fosen har 48 representanter totalt, og det er nødvendig med minst 24 representanters stemmer for å få flertall. Ordføreren, Steinar Saghaug (H), har dobbelstemme.

Frp og Sp, som vil bevare fem ungdomsskoler, har til sammen kun 12 representanter. De mangler altså minst 12 stemmer for å ha flertall. Det betyr at de enten må ha støtte fra Høyre (12 representanter) eller Ap (15 representanter) for å avgjøre saken. SV (2), Venstre (2), KrF (2), Miljøpartiet De Grønne (1) og Pensjonistpartiet (2) kan ikke alene sikre Frp og Sp flertall.

Høyre og Arbeiderpartiets holdning til saken vil dermed bli avgjørende når skolestrukturen skal behandles politisk.

Indre Fosen Høyre har ikke tatt standpunkt til saken enda, opplyser Daniel Lyngseth Fenstad.

- Vi avventer til etter høringsrunden er over og alle innspill fra skolene, foreldre og andre høringsuttalelser er kommet inn. Det er kjempeviktig at alle som føler de har noe å si sender en høringsuttalelse til kommunen. Høyres standpunkt vil sannsynligvis være klart rundt pinse, sier Fenstad.

- Bedre fagtilbud

- Hva mener du?

- Min personlige mening er som kjent å samle ungdomsskolene på Åsly. Begrunnelsen min er at samling av ungdomsskolene vil innebære bedre fagtilbud for ungdomsskoleelevene, sterkere fagmiljø for faglærere og spesial- og helsetjenestene og økonomiske innsparinger. Jeg tror skolene og lokalmiljøene på både Vanvikan og Stadsbygd er sterke nok til fortsatt å tilby gode fagtjenester og fritidstilbud.

Daniel Lyngseth Fenstad vil gå for å samle ungdomsskolene på Åsly. Foto: Sigrun Overland

- Hvordan er ståa i partiet generelt, er det enighet innad eller partiet splittet i sin mening?

- Det er stor takhøyde for ulike meninger i Høyre, også i denne saken. Som behandlingen i oppvekstutvalget 1.februar viser, er det ulike oppfatninger innad i Høyre. Skolestrukturdebatter er krevende saker og det er naturlig at bygdetilhørighet preger standpunktene hver enkelt kommer til. Det viktigste for oss vil alltid være hva som er til det beste for elevene, sier Fenstad.

Venter til høringsperiode er over

Arbeiderpartiets kommunestyregruppe har heller ikke konkludert i saken, og ønsker ifølge gruppeleder Knut Ola Vang å bruke god tid til å involvere medlemmene før en beslutning tas.

- Vi har et medlemsmøte under planlegging der ungdomsskolestruktur er tema, og vi skal også rådføre oss med AUF før vi bestemmer oss. Innad i en så stor gruppe er det selvfølgelig ulike meninger om saken, men saken har ikke vært til debatt ennå og derfor kan jeg ikke melde om verken et splittet eller samstemt parti, sier Vang.

Knut Ola Vang (Ap) opplyser at partiet har et medlemsmøte under planlegging. Foto: Alexander Killingberg

Vang forklarer at partiet ønsker å vente til høringsperioden er over og til de med skoa på har fått uttalt seg.

- Utredningen som foreligger er god, og gir oss politikere et godt utgangspunkt for å fatte en beslutning. Jeg hadde forventninger om at differansen på kostnadene i de ulike alternativene, både knyttet til drift og investering ville være langt større enn utredningen sier. Da står man igjen med kvalitet på undervisningen til ungdommene våre som det som må vektlegges tyngst i denne saken, forteller Vang.

Han er tydelig på at kvalitet er vanskelig å måle. Partigruppa ønsker derfor å lytte til AUF og be berørte parter komme med innspill før de gjør en konklusjon.

- Så vil kommunestyret sin beslutning i denne saken bestemme hvilke nye skolebygg Indre Fosen kommune skal bygge i årene som kommer. Vedtaket vil effektuere bygging/ikke bygging av nye ungdomsskoler i Stadsbygd og/eller Vanvikan, og vedtaket som fattes i juni låser derfor en diskusjon om skolestruktur i mange år. Det gjør det enda viktigere å fatte et riktig vedtak, sier Vang.

Større miljø

Bjørn Vangen (H) mener en samlet ungdomsskole på Åsly er det beste alternativet, og baserer den på punkt 6 i utredningen, som omhandler kvalitet i tilbudet. Han har inntrykk av at de fleste elevene ser positivt på det å komme inn i et større miljø når de begynner på ungdomstrinnet.

- Her vil de treffe «nye fjes» og knytte nye bånd til elever og lærere fra nabobygdene. Elevene i Ungdomsrådet og i Samarbeidsutvalget har også uttalt at de er mer positive enn foreldre og lærere til å komme inn i et større miljø, sier Vangen.

- Når det er sagt, så har jeg forståelse for at noen i Vanvikan og på Stadsbygd mener de «mister» en del av nærskolen sin ved å samle alle i en felles ungdomsskole på Åsly. Dette skal man respektere, nærskolen betyr mye for de som sokner til den mye på grunn av andre aktiviteter enn skoleaktiviteter. Men skolene i Vanvikan og på Stadsbygd skal ikke legges ned med alternativ D, de vil fortsatt være der.

Bjørn Vangen (H) tror ikke partipisken vil bli svingt. Foto: Sigrun Overland

Lengre skolevei

Vangen synes det er negativt at det med alternativ D blir lengre skolevei med buss for flere elever enn i dag, selv om det er forholdsvis kort avstand mellom de tre skolene sett i en litt større sammenheng.

- Jeg er også overrasket over at det ikke er større økonomisk gevinst ved å bygge og drifte én ungdomsskole enn å bygge og drifte tre. Alternativ D er uansett det rimeligste alternativet ifølge utredningen, og må tillegges vekt i denne sammenhengen. Så får vi se etter høringsperioden er over, om jeg eller andre har samme mening som nå, sier Vangen.

Han tror ikke at partipisken vil bli svingt.

- Men når en ny ungdomsskolestruktur endelig er vedtatt, så forholder alle i Indre Fosen Høyre seg til vedtaket og respekterer flertallets avgjørelse, sier han.

Vil ha enighet før uttalelse

Ungdomsrådet i Indre Fosen jobber med å finne ut hva ungdommene selv ønsker.

- Vi jobber allerede med denne saken i ungdomsrådet. Vi har tatt med saken videre til elevrådene i kommunen og skal etter deres meninger komme med en formulering, sier Hanna Bugten Aune, leder i Ungdomsrådet for Indre Fosen.

Rådet vil foreløpig ikke si noe om hvilke signaler som er kommet fra ungdommene selv, og har ingen klare anbefalinger når det gjelder plassering av ungdomsskole.

- Vi ønsker at vi i ungdomsrådet skal komme til enighet før vi uttaler oss i slike saker. Vi representerer tross alt ungdommene i kommunen, sier Aune.

Utdanningsforbundet har oppfordret hver enkelt klubb ved skolene til å komme med sin uttalelse:

- Saken ble vi ikke ferdige med. Vi skal ha en høringsuttalelse klar etter neste styremøte som er 16.april. I tillegg til at styret skal uttale seg, har vi oppfordret hver enkelt klubb ved skolene til å komme med sin uttalelse, sier Beathe Hovstein i Utdanningsforbundet i Indre Fosen.