Leder Petter Harald Kimo i Rissa bondelag påpeker at det også er et problem for bonden at elgene spiser av rundballene.

- Det blir et økonomisk tap for bonden, i tillegg til at det er et trafikalt problem, sier han.

Rundballer

Store snømengder denne vinteren, har gjort det vanskelig for skogens konge å finne mat. Å se elger som spiser på en rundball nær veien, har derfor ikke vært noe sjeldent syn på Fosen i vinter. Flere ettersøksjegere har overfor Fosna-Folket påpekt at rundballer nær veibanen utgjør en trafikkfare ettersom de tiltrekker seg vilt.

Fosna-Folket kjenner også til at bonden i enkelte tilfeller har flyttet rundballene lengre unna fylkesveien.

Onsdag denne uka fikk politiet på Fosen melding fra en person som mente at noen rundballer lå for nært et veikryss på Stadsbygda. Melder var ifølge politiet bekymret for at det ville bli mye elg tett inntil veien.

- Dette er jo ingen politisak, og vi foretok oss ikke noe i saken, sa operativ leder Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt.

Ifølge loggen, skulle rundballene fjernes fra veikrysset.

Slik skal de lagres

Statens vegvesen har laget en egen brosjyre om lagring av rundballer langs veg. Der påpekes det blant annet at rundballer ikke skal lagres slik at de for eksempel hindrer sikten i et veikryss. Videre er det oppgitt hvor langt unna hvitstripa på veien rundballene kan lagres. Avstanden varierer i tråd med årsdøgntrafikken og fartsgrensa. Høyere årsdøgntrafikk og fartsgrense krever lengre sikkerhetssone mellom hvitstripa og rundballene:

Tabell fra Statens vegvesen.

Ingen klager i vinter

Leder Kimo i Rissa bondelag sier at de ikke har mottatt klager i vinter om at rundballer har ligget for nær veien.

- Foruten en høftlig henvendelse som jeg selv fikk fra vegvesenet for et par år siden, vet jeg ikke om noe, sier han.

Kimo påpeker at det er hver enkelt bondes ansvar å lagre rundballene forsvarlig. Han sier at det ofte kan være praktiske hensyn som gjør at rundballene ligger i nærheten av veien.

- Det blir lett kjøreskader på jordet om høsten. Da blir rundballene kjørt dit det gjør minst skade. Man ønsker å kjøre minst mulig på dyrka areal, forklarer bondelagslederen.

- Mye snø

Kimo påpeker at det er spesielt mye elg på Stadsbygda i vinter.

- Elgen har kommet til Stadsbygda på grunn av store snømengder i år, ikke på grunn av rundballene, påpeker han.

Kimo mener at også veieier har et ansvar når det gjelder viltsikring. Han understreker også at problematikken med rundballer og vilt langt ifra er noen ønsket situasjon for bøndene.

Her mente den ene elgen at Fosna-Folkets fotograf ble for nærgående, og la på sprang mot skogen. Foto: Alexander Killingberg

- Større sjanse

Viltansvarlig Asgeir Hektoen i Indre Fosen kommune påpeker også at store snømengder har ført til at vilt har trekt ned fra høyden.

- Elg og hjort står gjerne og beiter på rundballer. Dersom disse ligger nær veien, er sjansen større for viltpåkjørsler. Jo lenger unna veien rundballene er plassert, jo bedre er det, mener han.