Skal samle seniorene

Én App skal samle dem. Én App skal finne dem…

Fosna-Folkets utsendte trudde seg på sikker grunn når det gjelder ny teknologi. Likevel måtte prosjektleder Monica Hansen gi en hjelpende hånd får å få Seniorsmart til å virke på iPhonen. 

Trun Skontorp og Signhild Storlien Lund har ingen problemer med å bruke Seniorsmart.   Foto: Snorre Berg

Nyheter

Monica Hansen er blitt rimelig varm i trøya som veileder for folk som vil lære seg å bruke digitale verktøy i hverdagen. Stadig flere seniorer tyr til digitale verktøy for å lette hverdagen.

I Tolkiens dikt fra Ringenes Herre handler det om en ring som skal finne alle mennesker og andre skapninger tvinge dem til å underkaste seg dens vilje. Forhåpentligvis nøyer den nye appen for smarttelefoner seg med å hjelpe folk å finne hverandre og eventuelle arrangementer de ønsker å besøke.

Ny app

Denne uka hadde hun besøk av en gjeng som ønsket å lære seg bruken av en ny app som heter Seniorsmart.

– Det er en app på mobiltelefon eller nettbrett som skal gjøre det enklere for seniorer å finne ut hva som skjer i sitt nærmiljø. Den er et godt alternativ for de som ikke har kunnskaper til å lete på flere forskjellige nettsider, eller tid til å dra rundt til forskjellige lokaler å se hva som skjer, forklarer Hansen.

Introduksjonen

Appen eies av Senior IKT trondheim og Innherred seniorforum i Trondheim.

– Vi har fått tillatelse av dem å testkjøre den i Ørland kommune. Så jeg håper og ønsker alle som laster den ned, bruker den og kommer med tilbakemeldinger til meg om de møter på noen problemer, sier Hansen.

Hennes første presentasjon skulle være med representanter for lag og organisasjoner som hun skulle introdusere appen for.

– Vi skulle sammen snakke om hvordan vi i Ørland kommune kan bruke denne appen til å øke deltakelsen på deres arrangementer. Jeg sendte ut en e-post til 25 forskjellige lag og organisasjoner i kommunen, men bare én person møtte opp, forteller veilederen.

Seniorene kommer

På møtet i møterommet Yrjar ved Ørland Kysthotell er det imidlertid møtt opp en håndfull sjeler som var nysgjerrige på hvordan dette fungerer. En av dem er Signhild Storlien Lund.

– Jeg synes det er rart at det ikke er flere som kommer, sier pensjonisten. Hun har fått appen ned på telefonen sin og har begynt å prøve seg fram, tydeligvis uanfektet av ethvert snev av teknologiangst. Ved hennes side sitter Torun Skontorp. Hun finner også fram, og lærer seg å legge til personer og hendelser.

For den utsendte reporter med iPhone er det imidlertid ikke fullt så enkelt. Appen har ennå ikke kommet på Appstore, og det må gås noen omveger for å få det til å spille.

Viderverdigheter

Hansen skal prøve å holde samme foredraget som var myntet på foreningene på et arrangement som er åpent for alle ved et seinere høve. Dette går av stabelen 19. mars. 

– Sjølve foredraget varer bare i 20 minutt, så har jeg resten av tida til rådighet til å vise dem som har behov for det, hvordan en laster ned en app, forklarer Hansen.

På foredraget hun holdt denne uka kom det en del flere mennesker.

– Alle klarte å laste ned appen, og så virkelig nytten av den, forteller kurslederen

Blant de som var til stede var det mange som mente at denne appen er noe som egner seg folk i alle aldre, ikke bare seniorer. Hansen er enig i det.

Imidlertid vil hun fortsatt ha innføring i databruk og IKT-oppæring for seniorer. Dette tiltaket har blitt tatt godt imot.

– Vårt første kurs, nybegynnerkurs i bruk av nettbrett og iPad, var helt fult. Neste kurs vi skal ha er grunnleggende kurs i PC.  Det er ett kurs som går over to kursdager i april, sier Hansen.


Unge lærere - godt voksne elever

Rita Nesset er en av pensjonistene som har tatt plass på skolebenken med ungdomsskoleelever som lærere. Nå skal datakunnskapene bli bedre! 

Inviterer til datakurs

Osen kommune inviterer til kurs i data og økonomi for næringsdrivende, etablerere og andre interesserte