Anne- Merete Kristiansen og samboer Dag Håkon Sundet har tidligere sendt inn søknad der de ber om å få felle fjærkreet som terroriserer nabolaget med å hakke seg hull i stolper og panel. Da fikk de avslag, men kommunen utstyrte dem med en hubroer i plast som skulle skremme den hakkeglade fuglen.

– Den ble litt mer kjeftete når der fløy forbi figurene, men ellers har den oppført seg som før, sier Sundet.

Fellingstillatelse

Når har de søkt på nytt, og fått innvilget felling av plageånden av Åfjord landbruks- og utmarksnemnd hvor Walter Solberg er leder.

Begrunnelsen er den samme. Grønnspetten på Haltstranda har tatt for seg både av husvegger og telefonstolper i nabolaget. Fuglen vært en pest og en plage på sitt verste, og den ser ikke ut til å være synderlig opptatt av at uthuset har huller nok fra før. Den har fortsatt å hakke seg nye innganger i bygninga.

– Det er ikke enighet om hvorfor den gjør dette, sier Frengen.

Vanedyr

Sundet forteller at grønnspetten gjør sin entre på samme måte hver gang. Først flyr den til ei poppel ved vegen og setter seg der. Deretter går den løs på låveveggen.

– Jeg trur det må være et trettitall hull i låveveggen nå, forteller låveeieren.

Frengen får bekreftet at dette dreier seg om en rød låve.

– Det er pussig dette, men det går igjen. Jeg kunne gitt det råd at de maler låven sin blå, men det er ikke så mange som vil bytte ut trønderødt med blått, sier Frengen.

Parringstida

Vedtaket om at spetten kan felles gjelder fra 28. februar til og med 9. mars.

– Det er veldig kort tid, sier Sundet.

Dessuten har spetten glimret med sitt fravær den siste uka. I det siste har det vært stor aktivitet i samband med omlegging av fylkesvegen mellom Åfjord og Stoksund. Sundet mener det kan være det som har skremt den.

Frengen ei anna god og naturlig forklaring på at hakkespetten har forlatt Haltstranda.

– Det er på denne tida av året den forplanter seg, og den hekker gjerne helt andre steder enn den oppholder seg om vinteren, sier Frengen.

Skremming

Ellers anbefaler Frengen å prøve ymse uroer, gjerne i menneskelignende form, for å skremme fuglen. Imidlertid har denne samme begrensning som uglefigurene Sundet og Kristiansen har fått låne av kommunen.

– Fuglen finner ut at det ikke er noe farlig, så den ignorerer dem til slutt, sier Frengen.

En sak som er prøvd med hell enkelte steder er å henge remser med plast på veggene spetten utøver vold mot.

Sundet sier han fikk et innspill fra en kar fra møretrakten. Han sendte ham et opptak av en fugl, en annen grønnspett.

– Det likte den ikke, og den fløy oppi skogen, sier Sundet.

Enn så lenge ser det ut til at angrepene på treverket til Kristiansen og Sundet har holdt opp, men ornitologen med røtter fra Fosen sier at det godt kan hende de får besøk igjen.

– Det er ikke umulig at den kommer tilbake til høsten, sier Frengen.