- Det er deilig å få lage vår inne når det er så kaldt ute. Humler og blomster er tema i dag, sa gallerist Ragnhild Bjørseth Rønning da hun ønsket velkommen til vårutstilling i Englegalleriet i Rissa.

- Dette er en jubileumsutstilling. Det er den 25. på seks år, sa Rønning.

Utstillerne

Jubileumsutstillerne er Ingvild Haga og Jurgen Wegter fra Vanvikan. De har laget bok om blomster og humler og bilder av summende insekter og blomster.

Haga har kunstutdanning, og Wegter er blant annet utdannet arkeolog.

- Vi kjøpte et småbruk og flyttet til Vanvikan i 2004. Vi fant ut at vi hadde en blomstereng som vi visste lite om. Etter hvert ble vi opptatt av mangfoldet den representerte, fortalte Haga.

Blomsterenga ble bok

Nå har blomsterenga gitt inspirasjon til en bok, «S.O.S. Blomstereng», som de to har gitt ut på eget forlag.

- Jeg har laget bildene og Jurgen har skrevet teksten til boka. Vi har stått for alt, og det har vært en lærerik prosess. Bildene dere ser på veggene her er bilder fra boka.

Boka fikk bein å gå på åpningsdagen, og alle som kjøpte ei bok fikk med en pose blomsterengfrø på kjøpet.

Slåttemark

Sissel Rübberdt, tidligere seniorforsker i Miljødirektoratet, var hyret inn for å fortelle utstillingspublikummet om blomsterenger og slåttemarker.

- Slåttemarker er menneskeskapt og fantes over hele landet tidligere. De kan være svært artsrike både når det gjelder planter, insekter og sopp. Tilbakegangen begynte rundt 1900 og skyldes gjødsling og gjengroing. Nå er det bare fragmenter igjen, og de vi finner er stort sett vegkanter. Men vi har fortsatt noen flotte slåttemarker igjen, blant annet i Storlia i Leksvik, fortalte Rübberdt.

- Kjempefornøyd

Utstillingsåpningen i Englegalleriet trakk et publikum på nærmere 60 personer.

- Vi er kjempefornøyd. Vi har ikke plass til stort flere enn det som var her i kveld, sa gallerist Jan Inge Rønning.

Utstillingen i Englegalleriet henger i tre måneder.