Dahl ble tilsatt i FFS i fjor vår, men kom ikke til Åfjord før i august. Dahl var i kjeden Big Bite før han bestemte seg for å gjøre fosning av seg. Han forteller at det var en stor overgang å komme fra kjeden med mange utsalg og et stort hovedkontor til det ene relativt beskjedne kontoret i Åfjord. Nylig presenterte han sitt arbeid for næringslivet i Åfjord under det månedlige frokostmøtet.

I 2017 var det en omsetting på én million kroner. De startet året med en ordretilgang på 8 - 9 millioner kroner.

– Det er et knekkpunkt på 12 - 13 millioner kroner i rein omsetning, sier Dahl.

Fruktbart

Noe av det første Dahl måtte gjøre da han kom til Fosen var å gjøre seg kjent med det lokale næringslivet.

– FFS sitt utgangspunkt er lokal verdiskapning. Vi skal sikre at verdier ikke forsvinner ut av Fosen. FFS er bindeledd mellom de små og de som kommer hit, forklarer Dahl.

Arbeidet med å rigge det lokale næringslivet for den kommende aktiviteten var et arbeid som ble påbegynt allerede mens David Dupont Mouritzen var daglig leder i Åfjord Utvikling. Deretter ble det videreført av arvtakeren Rolf Øia. Lærdom ble hentet fra mellom annet vindmølleutbyggingsprosjekter i Sverige.

– All business må være innbringende. Vi har fått en avtale med Statkraft. Det ville ikke skjedd uten FFS, sier Rolf Øia.

Forankringen

Målet er å sikre at lokale og regionale bedrifter er sikret å få levere tjenester i forbindelse med vindkraftutbygginga. Opprettelsen av FFS er forankret i Vestas og Statkraft.

– Den var kjempeviktig for dem. Det er viktig at det finnes noen som kan sy sammen pakkene til dem som trenger hjelp. FFS vil være fakturapunktet. De store vil ha ett kontaktpunkt å forholde seg til. Slik fungerer det i praksis i dag, sier Dahl.

Dahl sier virksomheten langt på veg er rigget for det som en vet kommer. Han er blitt kjent med de store aktørene. Først lurte han på hvor det bar.

– Det vi har holdt på med sia august begynner nå å bære frukter, sier Dahl.

Tjenestebehovet gir seg sjøl etter hvert, men Dahl forklarer at de har satt opp en liste av tjenester som FFS skal kunne levere. Likevel har det dukket opp ting under vegs.

– Sjøl om vi satte opp lang liste, får vi overraskelser, sier Dahl.

Ønsker kontakt

Dahl forklarer at modellen til FFS er slik at de må tjene penger. De kan ikke gå med store overskudd. Så langt har Dahl vært i kontakt med 70 enkeltmannsforetak. De har inngått et sted mellom 30 og 40 avtaler.

- Vi ønsker kont med ytterligere næringsliv, sier Dahl.

FFS fikk tidlig en rammeavtale med Vestas. Det første utkastet fra Dahl var på fire sider. Han fikk i retur en avtale på 60 sider - skrevet på engelsk. Han forteller at han var usikker, men at han signerte.

– Det er et stort fokus på pris. Ikke overraskende, men det er rått. Det vektlegges pris, pris og atter pris, sier Dahl.

Avansene

Det er også et fokus på kvalitet og punktlighet ved leveranse.

– Jeg trur ikke det går an å ta ut mye ekstra. De har kontroll på markedet. Vi kommer til kort om vi ikke er knallharde fra starten av. Når det gjelder alt som kan planlegges, er det knallhard kamp.

Avtalen har gitt lokale aktører relativt store ordre på maskinelt utstyr, avfallshåndtering, transport og drivstoff. Bekledning byggevare og diverse oppsett er også sikret.

Statnett

For Statnett er det inngått avtaler om leie av kontorer, møterom, lager og rom. Der er det sydd sammen en pakke sammen med lokalt næringsliv. De hadde sett for seg en tilværelse i brakkerigger. Nå får de lokaliteter sentralt i Åfjord med 15 måneders leie. Noe er kommet i stand gjennom samarbeid med kommunen.

Dahl har også arbeidet med eventuelle avtaler om transport av personell til og fra anleggsområdene. Ved et høve fikk han en forespørsel om tilrettelegging av anleggsturisme for Birkeland kommune. Den kom fra uventet hold. Han fikk først en telefon han ikke svarte på. Så fikk han besøk. Det var Vibeke Stjern.

- Jeg er ikke vant til at ordføreren i kommunen kommer på døra. Så sto Vibeke der og lurte på hvorfor jeg ikke svarte i telefonen.

Besøket i vindmøllefeltet ble ordnet. De var på Bessakerfjellet på hytta som er satt opp.

– Vi hadde fine dager med Birkeland kommune, forteller Dahl.