Kristiansen framholdt blant annet at skoleeier, ved Trøndelag fylkeskommune, må se nytten av at det utdannes elever i nærheten av de mange fremtidige arbeidsplassene som er i ferd med å etableres på Ørland. Og dette forhåpentligvis vil kunne gi gode ringvirkninger på hele Fosenhalvøya.

LES OGSÅ:* Mener de bør jobbe for å få flyteknisk utdanning til Fosen -Fosna ...* – Vi vil fremme forslag om at man utlyser VG2 Data og elektronikk ...

– Diskutert flere ganger

Han stilte fylkesordføreren følgende spørsmål:

«Kan fylkesordfører være enig med Trøndelag Frp om viktigheten med en slik type utdanning også i Trøndelag? Vil fylkesordføreren ta initiativ til å be fylkeskommunen i Trøndelag om å igangsette jobbing for at en slik utdanning blir igangsatt så raskt som mulig på eventuelt Fosen videregående skole?»

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) sier spørsmålet om flytekniske fag på videregående skole på Fosenhalvøya har vært diskutert flere ganger i Sør-Trøndelag. Han viser blant annet til at Torhild O. Aarbergsbotten (H) tok opp et spørsmål vedrørende samme tema til fylkestinget i april 2011.

– Siden den gang har vi fått kampflybasen til Ørlandet, og spørsmålet er blitt enda mer relevant i dag. Betydelig økt militær flyaktivitet på Fosen og Ørlandet i forbindelse med kampflybasen er selvsagt en viktig faktor, og som bidrar til at bildet er ganske annerledes nå, sa Sandvik i sitt svar.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik. Arkivbilde. Foto: Geir Wennberg

Videregående opplæringstilbud

Tore O. Sandvik viste videre til at Trøndelag fylkesting 14. desember 2017 behandlet en sak om det videregående opplæringstilbudet i Trøndelag for 2018–2019. Der ble det vedtatt følgende ordlyd:

«Sør-Trøndelag fylkeskommune utredet i 2013/2014 mulighetene for etablering av flyfag ved Fosen videregående skole. Forsvaret var på det tidspunktet ikke ferdig med interne prosesser knyttet til blant annet valg av vedlikeholdskonsept og kompetansebehov til å kunne forplikte seg til et samarbeid om flyfagutdanning i Trøndelag. Under arbeidsutvalgets studiebesøk ved Ørland flystasjon i høst formidlet ledelsen ved stasjonen et ønske om å ta opp saken på nytt ... Fylkesrådmannen ønsker å reåpne dialogen med forsvaret og Kunnskapsdepartementet om lokalisering av flyfag til Fosen videregående skole.»

– Må ses i sammenheng med aktiviteten på Værnes

Sandvik sier seg enig med Tore Kristiansen i at det er viktig at et utdanningsløp i flytekniske fag kobles opp mot miljøet på Ørlandet. Han mener at det også vil være sentralt å se behovet for flyfag i sammenheng med aktiviteten på Værnes.

– En flyteknisk utdanning på videregående skole er derfor viktig for Trøndelag, sett i lys av både militær og sivil aktivitet i regionen, sa Sandvik i sitt svar.

Hans forslag til vedtak som ble vedtatt var:

«Fylkestinget ber rådmannen utrede og fremme en sak for Hovedutvalg for utdanning, med sikte på å etablere et tilbud om flyteknisk utdanning i Trøndelag.»

Kontakter utdanningsfraksjonen på Stortinget

Fremskrittspartiets Lill Harriet Sandaune sier i en kommentar at de er fornøyd med svaret, men påpeker at det gjort en endring i forhold til at vedtaket peker på Trøndelag og ikke konkret på Fosen.

– Det som er viktig nå i første omgang er at Trøndelag kommer på banen i denne saken, så får man se nærmere på dette med lokaliseringen i det videre arbeidet. Men Fosen vil jo klart være en aktuell plassering om vi kan få en slik utdanning på plass. Vi vil nå kontakte utdanningsfraksjonen vår på Stortinget for å jobbe videre med denne saken. Det er viktig at de nå får informasjon om at Trøndelag vil jobbe for å opprette et slikt utdanningstilbud, sier Lill Harriet Sandaune til Fosna-Folket.