Juryen som skal komme fram til hvilket av de tre arkitektforslagene som skal danne grunnlaget for kommunens nye storstue har ennå ikke lagt siste hand på verket. Noe av det en skal ta stilling til er det endelige innholdet og utforminga av bygget. Derfor har en heller ikke full oversikt over kostnadsbildet ennå.

En av byggets hovedoppgaver vil bli å fungere som læringsarenaen der framtidas åfjordinger skal lære seg å svømme. På dette området har det skjedd store ting med statistikken til Åfjord kommune.

– Det har nærmest vært en eksplosiv økning av barnehagebarn, sier Lomundal.

Et luksusproblem

For kommunen byr det store antallet barnehagebarn både på utfordringer av økonomisk som av praktisk art. Oppvekstsjef Reidun Susanne Momyr og hennes stab må sørge for at det finnes barnehageplasser nok til å dekke etterspørselen.

– Det har sjølsagt også en utgiftsside, sier Lomundal.

I tillegg er inntektssystemet til kommunene slik at det påvirkes av demografien, eller befolkningssammensettinga. Ett barnehagebarn gir ifølge økonomisjefen mindre statlige overføringer enn barn i skolepliktig alder.

– Vi kan kalle det et luksusproblem. Om noen år når de skolepliktig alder, sier åfjordingen.

Det er imidlertid bygging av vindmøller i kommunen som gjør at kommunen kan investere store beløp i infrastruktur.

– Vi har ikke full oversikt over hvilke inntekter vindkraftutbygginga vil innbringe, men det dreier seg om flere titalls millioner i året, sier Lomundal.

Svømmehallen

Mens juryen arbeider med å redusere det totale beløpet det bygges for, har Lomundals avdeling gjort overslag for å komme opp med et budsjett.

En totalbeskrivelse av prisen på anlegget antyder en totalramme på 240 millioner kroner. Av dette vil spillemidler utgjøre om lag 30 millioner kroner.

Dette er før en har kommet med noe momsregnskap. Her går fordelinga, ifølge Lomundal, etter bruk. Det er lagt inn en momskompensasjon på om lag 40 millioner kroner.

I regnestykket i samband med bygginga av ny svømmehall, ligger at en ønsker seg en ny frivilligsentral. I dag ligger den i Bakeriet på Monstad. Bygningen skal selges for at aktiviteten skal flyttes til Årnes.

– Om vi får solgt det og til hvem gjenstår det å se, sier økonomisjefen.

Gjeldsbelastninga

I de foreløpige beregningene til Lomundal vil kommunen måtte låne 167 millioner kroner til byggingen. Med ei rente på dagens nivå vil det gi ei rente på tre millioner i året og det skal betales fem millioner i avdrag. Utgiftene blir med andre ord åtte millioner i året. Utgiftene til renter og avdrag vil derfor bli mindre enn det en regner med å få i inntekter fra eiendomsskatt fra vindkraftutbygginga.

Framtidige driftskostnader er en faktor som en i dag vet lite om, ifølge økonomisjefen. Samlokalisering av frivilligsentral, basseng og bibliotek vil imidlertid kunne gi lavere driftskostnader.

– Det er noe av poenget når en skal velge løsning, sier Lomundal.