Mens idrettsgale nordmenn sliter med stabil søvnrytme på grunn av omvendte TV-tider fra OL i Sør-Korea, opplever kultursjefen i Bjugn kommune søvnforstyrrelser av helt andre årsaker.

– I dag kom de nye befolkningstallene. Jeg fikk nesten ikke sove i natt, og våknet tidlig, sier Ådne Røkkum.

Vekst

I de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som Fosna-Folket presenterte tidligere i dag, kom det frem at Bjugn kommune har hatt en folkevekst på 42 i 2017.

– Det er jo utrolig fine tall, sier Røkkum.

Tallene forsterker trenden i kommunen de siste årene. Fra 2010 har folketallet økt med henholdsvis 22, 14, 81, 46, 4, 64 og 43 innbyggere, før ytterligere oppgang i 2017.

– Bjugn kommune har hatt folkevekst hvert år, sier Røkkum, og peker på tallene som viser at kommunen hadde 4 548 innbyggere tilbake i 2010.

Ved utgangen av 2017 var befolkningstallet i Bjugn kommune 4 822 - en økning på 280 på åtte år.

Mer vekst

Også broderkommunen Ørland kommune har opplevd positiv vekst. I 2017 økte befolkningstallet med 60, fra 5 291 til 5 351 innbyggere.

– Alle kurver peker oppover nå. Det er ikke så verst omregnet til prosentvis vekst det der, sier næringssjef Arne Martin Solli, om tallene.

Hadde Bjugn og Ørland kommune blitt slått sammen i dag, ville «nye Ørland kommune» vært den største kommunen på Fosen, målt i befolkningstall, med 10 215 innbyggere. Nesten i henhold til planen, ifølge Solli.

– Det ble gjort en analyse rett etter at kampflybasen kom på plass, om forventninger til vekst. Vi har ligget litt etter de tallene, men nå i det siste året har tallene vist at vi begynner å nærme oss.

Det er ingen andre Fosen-kommuner som kan vise til like høye tall som Ørland og Bjugn. Om man fortsetter å bruke de samlede tallene for «nykommunen» som trer i kraft fra 1. januar 2020, er det kun fire kommuner i Trøndelag som har høyere befolkningsvekst i faktiske tall, det siste året.

Her topper Trondheim (+3 037 innbyggere) som topper, foran Melhus (+211) og Skaun (+142).

– Det er gledelig. Det viser at det går fremover på alle kanter. I Ørland kommune kommer vi fortsatt til å jobbe med å være næringsvennlige. Det er først og fremst på grunn av jobb at folk flytter hit.

– Stor interesse for Fosen

Samlet befolkningsutvikling for Fosen i 2017 er en økning på 108 innbyggere. Dermed var det ved utgangen av fjoråret 25 501 innbyggere med bostedsadresse på Fosen-halvøya.

– En del av veksten kan nok komme til å forsvinne når utbyggingen av kampflybasen avsluttes. Men så er det jo gledelig med nyoppstartede bedrifter og bedrifter med lang farstid på Brekstad, som viser til økning i arbeidsplasser og antall oppdrag, sier Solli.

– Det er stor oppmerksomhet og interesse for Fosen for tida.