2. januar flyttet de første deltakerne inn på Unicare Helsefort for rehabilitering. En av dem er Marthe Grandal (32) fra Trondheim Hun synes hun har god nytte av å være på Hysnes.

- Fantastisk

- Jeg har vært plaget med kroniske smerter og utmattelse i nærmere ti år. Jeg har ikke blitt tatt på alvor i helsevesenet, og i ren desperasjon ville jeg prøve noe annet. Jeg pushet fastlegen min for få komme hit, sier trondheimskvinnen som er reiselivsutdannet, men som har jobbet i butikk når hun har hatt krefter til det.

- Opplegget her er fantastisk. Ikke minst det at man blir trodd på at man er syk. Jeg har fått noen aha-opplevelser om hvor trykket ligger. Når man har de lidelsene jeg har, må man ta på seg ei maske når man er ute blant folk. Sånn er det ikke når man er hjemme, sier hun.

Samtalene

Behandlingsopplegget hun følger består av en til en-samtaler, gruppesamtaler og ulike fysiske aktiviteter. Først er det to uker på Hysnes, deretter to uker hjemme og så to uker på helsefortet igjen.

Unicare Helsefort ligger på Hysnes i Indre Fosen kommune.

- Det viktigste er samtalene. Der lærer vi å se ting utenfra og å finne løsninger. Dette er et opplegg alle kunne ha godt av, sier Grandal som tilsynelatende virker frisk og opplag.

- Envegskjørt

En annen av deltakerne som er på Hysnes for å komme til hektene er Ildrid Ljøkjell Kiplesund, også hun fra Trondheim. Hun fikk et kraftig hjerneslag en av de første dagene i januar.

Ildrid Ljøkjell Kiplesund sier hun har stor nytte av opptreningen på Hysnes.

- Jeg har hatt stor fremgang av å være her. Alt har blitt bedre. Det er mye lek i treningen, og vi som er her blir heiet på. Jeg er ved godt mot. Jeg er på bedringens veg, og den er bare envegskjørt, sier Kiplesund som også varierer mellom å være på Hysnes og hjemmeopphold.

- Lystbetont

Å få deltakerne til å fungere når de kommer hjem etter et opphold på Hysnes er et av hovedpoengene med det som foregår på helsefortet.

- Poenget er å gjøre det lystbetont og å ha det gøy. Det vi gjør skal være relevant for hjemmesituasjonen. Vi må lage en plan som er gjennomførbar hjemme, sier idrettspedagog Trond Roger Melum fra Bjugn.

Han tilrettelegger gruppeaktiviteter og leder og gjennomfører disse. Han er også primærkontakt og gjennomfører en til en-samtaler med deltakerne.

Hanne Hovde, Vidar Johansen, Ellen Foss Lolland, Rina Kristine Balstad og Trond Roger Melum er ansatt på Unicare Helsefort.

Utvikling

Ellen Foss Lolland er prosjektleder i Unicare rehabilitering og tilbringer mye tid på Hysnes nå i oppstarten.

- Tilbudet vi gir her er under utvikling hele tiden, vi forbedrer det kontinuerlig.  Det er viktig at de har det gøy og at de føler mestring. Målet er at de skal være mer aktive hjemme. Alle har hjemmeperiode mens de er her. Etter at de har hatt en hjemmeperiode justerer vi opplegget den enkelte har, sier Lolland.

- Råartig

Sykepleier Rina Kristine Balstad fra Vanvikan trives veldig godt som ansatt på Hysnes, og hun valgte å søke arbeide her fordi hun gjerne ville arbeide med rehabilitering.

- Jeg er i lag med deltakerne på dagtid og passer på at de har det greit. Jeg arbeider mye med den gruppa som har hatt slag og traumatiske hodeskader. Å gå sammen med andre fagpersoner og jobbe mot det målet deltakerne har er veldig spennende. Jeg har sett flere som har kommet seg veldig bra, og det er det råartig å se. Deltakerne er også veldig flinke til å hjelpe og støtte hverandre, og det er artig å se.

Ville tilbake

Eli Alperstein dagpendler fra Trondheim, og hun arbeider som ACT-veileder  på Hysnes. ACT står for Acceptance & Commitment  Therapy . (Aksept- og forpliktelsesterapi) Alperstein arbeidet på Hysnes også da det tidligere helsefortet var i drift.

- Det som foregikk her da var veldig bra, og jeg har ønsket at det skulle bli drift her igjen. Nå ivrer jeg for å bygge opp tilbudet her igjen og å videreføre grunntanken fra Hysnes Helsefort, sier hun.

Teamleder

Ørlendingen Helga Hovde bor i Trondheim og dagpendler til arbeidet som teamleder på helsefortet. Hun er sykepleier.

- Jeg leder teamet mot felles mål, leder de ansatte og er støttespiller for daglig leder, og jeg er leder for den døgnkontinuerlige driften, forteller hun.

De fleste er fra Fosen

Unicare Helsefort har 46 ansatte fordelt på 36 årsverk.

- 60 prosent av de ansatte er fra Fosen. Åtte ansatte pendler med hurtigbåten fra Trondheim. Det er noen som har kommet fra Østlandet for å arbeide her, og de har bosatt seg i Indre Fosen, sier daglig leder Vidar Johansen.

Vidar Johansen er daglig leder ved Unicare Helsefort.

I tillegg til de ansatte i Unicare har tre renholdsarbeidere og en vaktmester sitt virke på Hysnes.

- De er ansatt i Indre Fosen kommune, og vi kjøper tjenestene deres fra kommunen. Det funger veldig bra, sier Johansen.

Flest fra Trøndelag

De som er på rehabilitering, deltakerne som det kalles, kommer fra Helse Midt-Norge, og de aller fleste fra Trøndelag.

- Vi får deltakere som blir henvist hit fra henvisningskontoret som ligger i Levanger. Vi får også henvisninger direkte fra St. Olavs Hospital. Vi har 38 rehabiliteringsplasser, men vi har 48 rom. Til tider kan det være litt mer en 38 deltakere her, men i løpet av året vil det ikke bli mer enn gjennomsnittlig 38 per dag. Nå har vi 37 deltakere, sier Johansen.

Den virkelige jobben

Han ønsker å understreke hva han og de andre ansatte ved Unicare Helsefort anser som svært viktig i det arbeidet de gjør.

- Det er å hjelpe deltakerne slik at overgangen til hjemkommunen og familien blir god. Det er når de kommer hjem den virkelige jobben begynner.

LES OGSÅ: Nesten 400 jobbsøknader til helsefortet