- Det er bare hyggelig dette. Vi gleder oss til å komme i gang, sier daglig leder Håvard Sundseth i Fosenhus til Fosna-Folket.

Bjugn-firmaet feirer i år 30 årsjubileum, og har i den anledning gitt ut en fyldig jubileumsbok. Nå kan firmaet også juble over en støykontrakt til en verdi av 30 millioner kroner inklusiv moms.

Mer støy

Det nye kampflyet F-35 bråker mer enn F-16. I dag er det kun tre nye kampfly på Ørlandet, men frem mot 2025 skal den nye kampflyflåten gradvis bygges opp. Beregninger viser at støysituasjonen da vil bli vesentlig forverret. I rød støysone, som ligger nærmest flystasjonen, medfører dette innløsning av opp imot 176 bygninger. I gul støysone skal en rekke hus støyisoleres. Eiendomssjef Carl Oscar Pedersen i Forsvarsbygg kampflybase har tidligere anslått at rundt 1000 hus må isoleres.

«Entrepriser for utføring av støytiltak er delt opp i ca. 12-15 uavhengige entrepriser», skriver Forsvarsbygg i en pressemelding.

Byggmester Strand har så langt vunnet fire av entreprisene, mens FVS Entreprenør AS også har halt i land én. Nå har altså Fosenhus vunnet den 6. støykontrakten.

Erfaring

Daglig leder Sundseth i Fosenhus opplyser at bedriften har erfaring med støyisolering av hus.

- I forrige runde med støytiltak på Ørlandet i 2006-2007 hadde vi og Einar Brekstad AS entreprisene, forklarer han.

Fosenhus har i dag rundt 40 ansatte. Sundseth anslår at en 10-12 mann vil jobbe mer eller mindre dedikert med støyisoleringsprosjektet.

- Vi skal være ferdige med isoleringen av 111 hus innen april 2019, forteller han.

Mye opp- og nedrigging

Sundseth opplyser at Fosenhus også har vært med i konkurransen om de forrige støykontraktene, uten å nå opp.

- Hva betyr det for firmaet at dere fikk denne støykontrakten?

- Nå blir det full «skuv».

- Det har vært litt støy rundt utføringen av støytiltak på Ørlandet. Er du redd at dere også kan havne oppi noe sånt?

- Nei, jeg ser ikke noe problem med det. Vi har flinke håndtverkere med yrkesstolthet og alt. Jeg regner med vi vil gjøre en god jobb.

- Er jobben med støyisolering vanskelig på noe vis?

- Det er utfordrende med så mange enheter. Det er ganske små tiltak på en del hus. For eksempel at ett vindu skal skiftes. Det blir mye opp- og nedrigging med så mange enheter, forklarer Sundseth.

Flere kontrakter

I likhet med en del andre lokale firma, har kampflybaseutbyggingen også hatt en del betydning for Fosenhus.

- Vi vant jo nettopp kontrakten på ammolageret til 50 millioner kroner. Den er vi i gang med. Tidligere har vi hatt et midlertidig kontorbygg samt innflyvningsradaren på Kopparen. I tillegg har vi vært underleverandør på noen jobber. Vi er ikke ukjente med Forsvarsbygg, forklarer Sundseth.

Den neste støykontrakten, som omfatter isolering av cirka 100 hus, skal legges ut på Doffin i mars. Sundseth bekrefter at Fosenhus håper å dra i land flere jobber.

- Vi følger med og ser om vi passer til det som dukker opp, sier han.