Før torsdagens møte i kommunestyret demonstrerte femtitalls tillitsvalgte og ansatte i FosenKraft AS mot formannskapet i Bjugn kommune sin beslutning om å «utrede muligheten for å selge kommunens eierskap i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS».

Én etter én passerte kommunepolitikere i spissrotgang under plakater med slagord som: «sikker bidragsyter», «behold kompetansen lokalt», «la oss skatte til Bjugn», «FosenKraft=driftsmidler», «stem for lokale arbeidsplasser» og «fortid skaper fremtid».

Ordfører Ogne Undertun i spissrotgang mellom demonstrantene. Foto: Erik Eikebrokk

Ny ordlyd

I møtet, der vedtaket er offentlig, ble det fremmet et forslag om å avslutte videre utredning av salg av «energiaksjene», men dette forslaget falt med 3 mot 18 stemmer.

Det ble også foreslått å endre ordlyden i formannskapets opprinnelige vedtak til «kommunestyret ber rådmannen utrede hvilke investeringsbehov Bjugn kommune har, og hvilke finansieringsmuligheter vi har.»

Dette ble enstemmig vedtatt.

– Vi sier noe eksplisitt om FosenKraft i vedtaket for å vise de ansatte at vi ikke tar lett på saken, og synes de ansattes rettigheter er viktige, sa ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, til Fosna-Folket etter møtet.

Vanskelig å omsette

Konfrontert med vedtaket reagerte FosenKraft AS med en lengre uttalelse om politikernes revidering.

«En god og saklig utredning av et eventuelt salg av energiaksjer er vi positive til så lenge ansatte og ledelse i FosenKraft blir involvert i alle prosesser.»

«Vi mener det også er på tide å starte en prosess for å endre aksjonæravtalen i TrønderEnergi for å forenkle muligheten for salg av disse aksjene.»

En komplisert aksjonæravtale har vist seg å gjøre det utfordrende for Bjugn kommune å selge sin eierandel i TrønderEnergi, slik formannskapet vedtok i juni 2017.

– Vi håpet at vi skulle finne kjøpere for TrønderEnergi; og det har vi fortsatt ikke gitt opp. Det vi ser er at det er flere selgere av TrønderEnergi-aksjer som ønsker å selge hele sin eierpost. De er vanskelige å få solgt. Rissa/Indre Fosen kommune har vel hatt et vedtak på dette i 2 til 3 år, men har ikke greid å selge noe enda, sier Undertun.

Den gjeldende aksjonæravtalen kan, ifølge punkt 7 i avtalen, «bare bringes til opphør eller endres ved skriftlig tilslutning fra parter som til sammen eier 75 prosent eller mer av de aksjer i selskapet som eies av partene».

Demonstrantene fra FosenKraft AS fylte hele «bakerste benk» i forkant av kommunestyremøtet. Foto: Erik Eikebrokk

Aksjonæravtalen

Tall fra 2016 viser at samtlige Fosen-kommuner har eierandeler i TrønderEnergi. Bjugn kommune eier 5,15 prosent av aksjene, og er blant 25 aksjonærer i selskapet. Kommunens aksjepost skal ifølge Undertun være verdt omkring 350 millioner kroner. Inntektene for et eventuelt salg skal gå til å dekke kommunens skrikende behov for oppgradering av skole, barnehage og helse.

I aksjonæravtalen står det blant annet at:

«Ingen aksjonær kan eie mer enn 25 prosent av aksjene i selskapet. (...) Dersom en aksjonær blir eier av mer enn 25 prosent av aksjene i selskapet, plikter vedkommende å tilby seg å kjøpe de øvrige partenes aksjer i selskapet for den høyeste prisen vedkommende har avtalt eller betalte de siste 12 måneder før plikten inntrådte.»

– Det er en veldig komplisert aksjonæravtale der det legges begrensninger på hvem som kan eie TrønderEnergi-aksjer. Aksjene er nødt til å være offentlig eid. Det betyr at det stort sett er blakke kommuner som kan være kjøper. Så er det slik at når man selger, hvis vi hadde hatt en kjøper, så kunne alle andre selgere kreve å være med på handelen, sier Undertun.

– Lokal samfunnsnytte

FosenKraft skriver videre i sin uttalelse:

«Bjugn kommune nevner risikoprofil i punkt 5. Vi vil påpeke at kommunen også eier Barset felleskommunale vannverk som representerer en stor verdi. Skal salg av dette også vurderes?

Oppdeling av selskapet FosenKraft vanskeliggjøres på grunn av eierforholdene. FosenKraft er oppbygd som et konsern der alle firma under «paraplyen» har synergieffekt av hverandre.

Tallene fra Easy Group viser at FosenKraft er nest best i Trøndelag på responstid ved feil på strømnettet i perioden 2012 til 2016, med tretti minutter responstid på «ikke varslede avbrudd». Til sammenligning har TrønderEnergi 96 minutter.

Vi håper og tror en objektiv utredning viser den store lokale samfunnsnytten FosenKraft har,» står det også i uttalelsen.

Behandlingen av saken gikk for lukkede dører. Bare kommunestyrets vedtak er gjort kjent for offentligheten. Foto: Erik Eikebrokk

Lukket møte

Det var opp til kommunestyret å behandle formannskapets vedtak, der formannskapet i sitt opprinnelige vedtak ønsket å «be rådmannen om å fremme en sak til kommunestyret der man skulle vurdere et eventuelt salg av TrønderEnergi AS og Fosenkraft AS».

Det opprinnelige vedtaket førte til sterke reaksjoner i lokalsamfunnet, blant annet basert på frykt for at et eventuelt salg av FosenKraft kan få konsekvenser for lokale arbeidsplasser. Det er i dag 84 ansatte ved FosenKraft AS.

Selve behandlingen av saken ble lukket med hjemmel i kommunelovens § 31.5 og med begrunnelse i offentlighetsloven § 23.1.

Formannskapets vedtak ble vedtatt av kommunestyret etter en omfattende endring i ordlyden.

TrønderEnergi har de siste årene kjøpt opp flere nettselskaper i Trøndelag.