Fosens første skuterløype er åpnet. Et femtitalls personer var til stede på åpninga da fjellstyreleder og fremskrittspartipolitiker Gunnar Singsaas sto for åpninga innerst i Stjern.

– Det har gått utrulig fort å få dette på plass når først snøballen begynte å rulle, sier Singsaas.

Åpning av ei snøskuterløype har vært et ønske for villmarkingen og lokalpolitikeren fra Åfjord i flere år.

Saken begynte å rulle allerede for seks år sia da lovverket for opprettelse av snøskuterløyper ble tillempet. Løypa som er opprettet i Åfjord er kommet i stand gjennom en forskrift for Åfjord som åpnet for at de får drive ei prøveordning i tre år.

Formelle krav

En av de som kom for å bivåne åpninga var operativ leder i Fosen lensmannskontor, Hallgeir Stjern. Stjern tok for seg lover og regler som gjelder for bruk av snøskuterkjøringa.

Et av temaene som har vært diskutert i samband med innføringa av prøveordninga er fart. Langs hele løypa er det satt opp skilt som viser fartsgrensa. Den kan være fra 25 kilometer i tima til 60 kilometer i tima.

Det første en merker seg som passasjer på en skuter, er at farten ikke er avskrekkende.

– Den begrenser seg sjøl, sier Singsaas.

Naturen

Med hjelm på hodet blir det heller ikke mye støy, sjøl om de største kjøretøyene har forholdsvis røslige motorer. Det er Joakim Forfot som har fått byrden med å skysse Fosna-Folkets medarbeider ut i løypa. Under fotorastene kjører en del av de andre forbi, men lyden av motorene bærer ikke langt. Når de er femti meter unna, høres de knapt lenger.

– Det har skjedd mye med teknologien på dette området også, sier Singsaas.

Tilgjengelighet til naturen for alle har vært ei viktig drivkraft for at Singsaas har arbeidet med for å få i stand løype. Etter hans forslag ble det ei sløyfe som går innom fem fiskevatn. Nå kan folk som ikke er ekstremt førlige komme seg dit på isfiske.

– Friluftsliv for alle er en viktig bit oppi dette, sier Singsaas.